Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Celjski sejem zaokroža Festival kave, Dneve lovstva, Dneve ribištva, Altermed & GreenVita in ApiSlovenija 2023 (foto)


Ta vikend v Celju poteka kar pet sejmov hkrati, ponudba pa je tako raznolika, da lahko prav vsak pride na svoj račun. Na Celjskem sejmu se tako odvijajo: Festival kave, Altermed & GreenVita (Sejem za zdrav način življenja in samooskrbo), Dnevi lovstva, Dnevi ribištva in ApiSlovenija (Dnevi čebelarstva).

O vsem tem dogajanju smo se razgledali tudi pri Celje.info, kjer smo za vas pripravili raznovrstno foto galerijo, poleg tega pa smo za mnenje o aktualnih sejmih povprašali tudi nekatere mimoidoče.

Za izredno pestro dogajanje na območju celjskega sejmišča je torej poskrbelo pet različnih sejmov, do katerih je doslej več tisoč obiskovalcev lahko dostopalo z eno samo vstopnico, medtem, ko je v primeru lakote za obiskovalce poskrbljeno tudi v kulinaričnem smislu. Na svoj račun so prišli ljubitelji čebelarstva, lovstva in ribištva, prav tako pa tudi tisti, ki obožujejo vonj ter okus po kavi. Zadovoljili pa so tudi potrebe tistih, ki so želeli pridobiti znanje o zdravem načinu življenja in samooskrbi.

ApiSlovenija (Dnevi čebelarstva)
Foto: David Valant

Največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi poteka v soorganizaciji Čebelarske zveze Slovenije. Čebelarstvu sta posvečena dva dneva, in sicer današnji in jutrišnji. Obiskovalcem je na voljo ponudba raznovrstne opreme za čebelarjenje in izdelkov iz medu. Poleg tega pa so predstavili tudi apiterapijo in razne inovacije, ki se tičejo čebelarstva.

Zorica in Ante, obiskovalca iz sosednje Hrvaške sta nam zaupala: ”Midva sva tukaj preko Čebelarskega združenja iz Hrvaške, sicer pa prihajava iz Varaždina. Na Celjskem sejmu sva bila že večkrat in sva vselej zelo zadovoljna. Na srečo lahko tudi kam sedeva, saj sva že precej v letih in je to kar napor za najine noge. Ampak rada prideva sem, o tem tudi govorijo najine polne vreče po različnih nakupih.”

Obiskovalec Matjaž je dejal: ”Tukaj sem v bistvu kot podpora svoji ženi, ki je čebelarka. Sva pa ravno prišla in sva še bolj na začetku, zato težko rečem, kaj o tem kakšna je ponudba, ampak, ko se takole ozrem naokoli, mislim, da naju čaka še kar nekaj dela.”

Dnevi lovstva in Dnevi ribištva
Foto: David Valant

Sejma o lovu in ribolovu so pri Celjskem sejmu pripravili skupaj z Lovsko zvezo Slovenije in Ribiško zvezo Slovenije, sicer pa gre za dva povsem nova strokovna sejma, ki sta namenjena predvsem lovcem in ribičem, obenem pa tudi ljubiteljem narave. Poleg tega so s temi dnevi razni lovci in ribiči želeli prikazati svoje delo, ob tem pa imajo obiskovalci na voljo za ogled ali nakup raznovrstno opremo tako za lov kot tudi za ribolov. Preizkusiti se je mogoče tudi v strelski virtualni igri v lovu na divje svinje.

Dneve lovstva in ribištva spremlja tudi pester spremljevalni program in številni nastopi lovskih pevskih zborov ter rogistov. V povezavi z Dnevi lovstva bo jutri na Celjskem sejmu potekalo 16. Državno prvenstvo Slovenije v oponašanju jelenjega rukanja in pa tekmovanje v kuhanju lovskega golaža.

Obiskovalka Darja nam je dejala: ”Mi smo lovska družina iz Ormoža, večji del sejma smo si že pogledali, prav tako tudi predstavo lovskih rogistov. Ponudba je res odlična, za čisto desetko.”

Festival kave Slovenija
Foto: David Valant

Festival kave ponuja podroben vpogled v svet kave in tudi tistega, kar se prilega zraven. Na sedmem sejmu kave lahko obiskovalci spoznajo tudi različne ginarje, ki pripravljajo napitke iz kave in gina, ponudnike slaščic, ki se priležejo ob pitju kave ter ponudnike čajev in vin. Ob tem so na Celjskem sejmu prikazali različne tehnike priprave kave, poleg tega pa je danes potekalo Državno prvenstvo latte art, medtem, ko se bo jutri odvilo Državno prvenstvo barista.

Ljubitelj kave Andrej nam je povedal: ”Ko sem stopil v prostor, kjer nastaja kava, mi je takoj polepšalo dan. Res obožujem ta vonj po kavi, zjutraj je namreč kuhanje kave vsakodnevno moje prvo opravilo. Izvedel sem neke nove stvari, ki jih bom mogoče v kratkem tudi preizkusil, zato sem vsekakor izredno zadovoljen s Festivalom kave, ki je bil tudi glavni razlog za moj prihod. Brez dvoma bom tukaj tudi prihodnje leto.”

Altermed & GreenVita
Foto: David Valant

Na sejmu za zdrav način življenja in samooskrbo lahko najdete veliko idej, o tem kako na zdrav način poskrbeti zase. Na voljo je široka paleta prehranskih izdelkov in ostalih pripomočkov, ki so ključ do zdravega načina življenja. Kar se tiče samooskrbe pa na sejmu ponujajo tudi semena, čebulice in sadike raznih zelenjav, sadja, rož ter ostalih rastlin.

Predstavile so se tudi številne eko šole, društva in organizacije, ki ponujajo ekološko pridelano hrano ter napitke. Ob tem pa skrbijo tudi za pester spremljevalni program.

Celjski sejem bo aktiven tudi aprila (Mednarodni industrijski sejem Lestech), maja (KOMOT – Sejem komunalne opreme, ravnanje z odpadki in vodne tehnologije ter sejem, ki se navezuje na avtomobile, gospodarska vozila in logistiko), septembra (55. MOS), oktobra (POPM – Sejem pompoznih dogodkov) in novembra (Eroticland).

Oglejte si fotogalerijo sejemskega petorčka

avtor sllik: David Valant