Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bomo v Šmarju in Šentjurju res izgubili upravni enoti?


Trenutno je po Sloveniji 58 upravnih enot, njihovo število pa se bi lahko kmalu zmanjšalo na samo 12. Ostale upravne enote bi se preimenovale v izpostave, kjer ne bi bilo več mogoče urejati vseh zadev.

Sedem občin Kozjanskega bi tako po reorganizaciji spadalo pod celjsko upravno enoto, občina Bistrica ob Sotli pa pod Upravno enoto Brežice. Na bodočih izpostavah se ne bi dalo urejati ne gradbenih dovoljenj in zadev za tujce. Vlada kot razlog za spremembe navaja predvsem neenakost upravnih enot po velikosti in obremenjenosti ter kadrovsko stisko. Med tem pa je na strani opozicije ter stranke SD med drugim mogoče slišati kritike, da gre za še samo večjo centralizacijo države.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob luči sprememb povedala, da na nekaterih upravnih enotah beležijo velike zaostanke, tako da želijo s spremembami vspostaviti poslovanje v ozadju, kjer se bodo odvijale tiste storitve, pri katerih ni stika s strankami. 

Ob tem pa je mogoče s strani opozicije slišati več kritik. V SDS so povedali, da bi s tem ljudem na podeželju še otežili odhod na upravne enote, saj se bi nekateri do svoje morali voziti tudi po 60 kilometrov. Pri NSi dodajajo še, da bi z ukinitvijo tega servisa državljani na podeželju postali drugorazredni.

Kako pa predstavljene spremembe vidijo na lokalnih upravnih enotah?

Na upravnih enotah Šmarje pri Jelšah in Šentjur so nam povedali, da so dobili zapisnik prve koordinacijske seje, kjer odločajo o reorganizaciji upravnih enot. Tam je bilo predstavljenih več stališč z različnimi možnimi rešitvami sprememb ureditve upravnih enot, konkretne rešitve pa bi naj bile znane šele jeseni.

S šmarske upravne enote dodajajo, da se strinjajo z modernizacijo pravnega poslovanja, z reorganizacijo pa se strinjajo do te mere, da ta ne bo slabša za stranke in pa seveda uslužbence. Na šentjurski upravni enoti so povedali, da si želijo, da so upravne enote vez med državo in državljani in da so servis državljanom in državljankam ter da želijo to delo opravljati v duhu poslanstva na teritorialnem nivoju, tako kot so upravne enote organizirane.

Na UE Šmarje pri Jelšah so še zaključili: “Manjše in srednje upravne enote smo učinkovite in je škoda sedaj uničevati nekaj kar deluje. Mi sedaj dobro funkcioniramo in je škoda posegat v neke sisteme, ki funkcionirajo.”

Upravne enote naj bi sicer po novem ostale v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Kopru, Slovenj Gradcu, Brežicah, Zagorju ob Savi in Postojni.