Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znani šentjurski nagrajenci ob kulturnem prazniku, prireditve z bogatim domačim programom


Občina Šentjur bo slovenski kulturni  praznik počastila s proslavo, ki so ji dali naslov po uvodnem verzu iz prve pesmi Prešernovih Poezij “Strune! milo se glasite”. Prireditev bo v nedeljo, 5. februarja ob 19. uri v Ipavčevem kulturnem centru.

Naslov napeljuje na program proslave, ki bo v znamenju glasbe. V izvedbi  instrumentalnih solistov Mateje in Jurija Hladnika, Diane Štih in Bernarda Beline bodo obiskovalci slišali Princesuito, komorno suito za flavto, klarinet, bas klarinet in klavir šentjurskega skladatelja Petra Tovornika ter pevski nastop MePZ Zarja Šentvid pri Planini, himno pa bo zapel učenec Glasbene šole skladateljev Ipavcev, Matevž Ocvirk.

Na osrednji občinski proslavi tradicionalno podelijo tudi priznanja sveta Javnega sklada Republike Slovenije za kulturo – Območne izpostave Šentjur, ki jo prejmejo skupine ali posamezniki, ki so v preteklem letu s sodelovanjem na preglednih revijah, tekmovanjih ali izbornih prireditvah v organizaciji JSKD v kakovostnem merilu dosegli ustvarjalni uspeh.

Letošnja priznanja prejmejo

Godci Mladinske folklorne skupine Lintvar ter Ljudski pevci  Paridolske korenine in godec Viki Novak, vsi za doseženo državno kakovostno raven na reviji poustvarjalcev glasbenega izročila in Mešani pevski zbor Zarja Šentvid za doseženo srebrno priznanje na 27. državnem tekmovanju slovenskih zborov Naša pesem 2022 in njihov zborovodja Matevž Pušnik za naziv obetavnega zborovodje, ki ga je prejel na tekmovanju Naša pesem 2022.

Slavnostna govornica na proslavi bo dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo RS, sicer rojena Šentjurčanka.

Ob njen izbor sta se obregnila lokalna odbora SDS in N.Si.

Prireditev tradicionalno pripravlja šentjurska Območna izpostava JSKD v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Šentjur in Občino Šentjur.

Kulturne prireditve tudi 8. februarja

Poleg osrednje proslave bodo občanom Šentjurja za praznični dan ponudili še Kulturni meni prešernega dne. Začeli bodo s Kulturnim zajtrkom pred Kulturnim domom v Gorici pri Slivnici, kjer bodo Prešernovo poezijo recitirali domačini in njihov gost slovenski igralec Janez Škof.

Za kosilo vabijo na Dan odprtih vrat številnih muzejskih zbirk v občini Šentjur.

Večerja bo v znamenju odprtja razstave Polone Kitak v Galeriji Zgornji trg. Z razstavo Z besedo med podobo bo obeležila 20 let svojega likovnega in literarnega ustvarjanja.

B.R.