Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

YouTube kanal Knjižnice Šmarje je presegel milijon ogledov, v marcu bogato dogajanje tudi v živo


YouTube kanal Knjižnice Šmarje pri Jelšah je bil vzpostavljen marca 2020 v odgovor na nenadno zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Zaposlene je vodila želja, da ostanejo povezani z uporabniki in obiskovalci, zato so svoje vsebine prilagodili za splet. Prvi video –  nagovor direktorja dr. Marka Samca – je bil na knjižničnem YouTube kanalu objavljen 23. marca 2020, že dan kasneje pa je bila objavljena prva pravljica.

Na dan 15. 2. 2023 se lahko pohvalijo z zavidljivo statistiko, in sicer:

  • 1003136 ogledov,
  • 711 posnetkov,
  • 946 povprečno ogledov na dan,
  • 72800 ur gledanja
  • 2882 naročnikov
Do 15. februarja 2023 so na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah ustvarili 711 posnetkov, ki so skupaj zbrali 1.003.136 ogledov in 72.800 ur gledanja. YouTube kanal knjižnice ima kar 2.882 naročnikov, ki so o vsaki novi vsebini sproti obveščeni. Največ ogledov je doslej zbrala pravljica za otroke Lačni medved, in sicer kar 47.174.
YouTube kanal so zelo hitro po vzpostavitvi začeli polniti z novimi vsebinami. Otroškim pravljicam so se pridružile pravljice za odrasle, nato so začeli dodajati svetovalne vsebine, med drugim kuharske, vrtičkarske ter celo zeliščarske, pevske in pohodniške. Redno so se začeli pojavljati posnetki vadbe joge za celostno zdravje in vsebine za osebno rast ter redna ponedeljkova srečanja. Objavili so tudi številne domoznanske vsebine in vzpostavili celo glasbeno knjižnico.Poleg zaposlenih so vsebine za YouTube kanal pripravljali tudi mentorji študijskih krožkov in gostje. Zaradi njih je YouTube kanal Knjižnice Šmarje pri Jelšah še bolj pester, zanimiv in kredibilen.
Knjižnica Šmarje pri Jelšah nagrajena tudi na nacionalnem nivoju

Zaradi novega načina dela je knjižnica postala prepoznavna tudi v strokovni javnosti. Že jeseni 2020 so bili nagrajeni za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic. Komisija je med osemnajstimi nominiranimi projekti Knjižnici Šmarje pri Jelšah za projekt #OstaniDoma v stiku s knjižnico dodelila vse možne točke in ga ocenila kot najboljši projekt na področju storitev za uporabnike.

Kmalu so se začela pojavljati vabila na različne strokovne dogodke in direktor dr. Marko Samec je Knjižnico Šmarje pri Jelšah kot primer dobre prakse predstavil na kar sedmih strokovnih srečanjih in konferencah, tudi mednarodnih.

YouTube kanal še vedno živi, vendar je pestro tudi dogajanje v knjižnici in kulturnem domu.

Strah, da bo zaradi spletnega kanala obisk knjižnice in dogodkov v živo manjši, je bil povsem odveč. Ravno nasprotno: izkazalo se je, da so bralci in uporabniki njihovih storitev s svojo knjižnico še trdneje povezani.

Za svoje uporabnike so tudi v marcu pripravili bogat kulturni program.

V mesecu, ko iz zime stopamo v pomlad, za vas ponujajo številne dogodke in priložnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. Vabijo vas tudi v knjižnico in k sodelovanju v bralni znački, ob nedeljah pa na obisk Muzeja baroka, da si polepšate čas pričakovanja velike noči. Če si zaželite razstave, imate v marcu priložnost za kar dve: v Galeriji KD je trenutno razstava oblikovalke Andreje Brulc, konec meseca pa odpirajo slikarsko razstavo Milana Lorenčaka.

Vse njihove dogodke si lahko ogledate na njihovi spletni strani: https://kspj.si/dogodki/

Vabljeni tudi, da si ogledate njihov program dogodkov TUKAJ.

 

Knjižnica Šmarje pri Jelšah