Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju z dobrodelnim koncertom zbirali sredstva za nov “rušt” pri sv. Barbari (foto, video)


Na pustno nedeljo se je pod organizacijo šmarske župnije v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah odvil dobrodelni koncert “Skupaj delamo za dobro”, ki je bil namenjen zbiranju denarnih sredstev za obnovo strehe na podružnični cerkvi sv. Barbare. V ta namen so razprodali dvorano in s tem prispevali nekaj denarja v mozaik celotnih stroškov.

Dobrodelni dogodek so s svojimi nastopi omogočili s Šmarjem povezani glasbeniki: ansambel Zaka pa neAna Ferme, ansambel Lunc’a, Il Divji ter ansambel Slovenski zvoki. Program je povezovala Janja Ulaga. Mnogi od nastopajočih prihajajo prav iz Šmarja, zato so ob nastopu dodali, da so ob vabilu brez oklevanja privolili na nastop na koncertu, saj jim njihov domači kraj ogromno pomeni.

Šmarski duhovnik Damjan Ratajc, sicer doma iz bližnje Dolge Gore, je ob dogodku povedal, da je neizmerno hvaležen vsem, ki so se le-tega udeležili ter se odločili podpreti obnovo cerkve. Ob tem je dodal, da je celotna obnova ovrednotena na slabih 130.000 evrov. Ob božičnih blagoslovih se je za obnovo zbralo 23.640 evrov, ob dobrodelnem koncertu so sponzorji prispevali 13.330 evrov, ob prodaji vstopnic pa se je zbralo še 5.380 evrov. Tako je skupaj za obnovo zbranih že skoraj 42.000 evrov.

Občinstvo z veseljem prišlo na koncert v dober namen

Po koncu koncerta smo povprašali tudi nekaj prisotnih, zakaj so se odločili podpreti dobrodelno akcijo ter se udeležiti koncerta. Vsi so odgovorili, da so brez pomislekov z veseljem podprli akcijo ter prišli na koncert. Peter s Kristan vrha, ki je aktiven gasilec, je ob tem dodal: “Slovenstvo je zapisano v Cerkvi. Slovenstvo bo obstalo, če bo obstala Cerkev kot povezovalni člen med ljudmi”. Ob vprašanju, če je imel o odhodu na koncert kakšen pomislek, nam je povedal: “Ne, vsaka pomoč komurkoli na tak način je dobrodošla. Mi gasilci vemo, da ne bi mogli brez krajanov. Cerkev ne more brez župljanov”.

Podružnično cerkev na Vinskem vrhu naj bi po nekaterih podatkih zgradili celjski grofje že okoli leta 1.400, posvetili pa so jo sv. Barbari,  zavetnici znamenite zgodovinske osebnosti Barbare Celjske.

O razsežnosti obnove cerkve smo povprašali šmarskega duhovnika Damjana Ratajca, ki nam je povedal, da se bo obnovila streha ter zvonik, ker pa bo že postavljen gradbeni oder, bodo za lepši izgled prepleskali tudi fasado. Dela naj bi se začela junija, če bo šlo vse po sreči pa bi se prenova morala končati že konec avgusta. Ob vprašanju, če bodo za dobrodelno zbiranje sredstev prirejene še kakšne druge aktivnosti, pa je Ratajc dodal, da trenutno za kaj druga še ni načrtov, če bo pa čez čas prišel še kašen navdih, pa se lahko tudi še kaj priredi.

Če želite podpreti obnovo cerkve sv. Barbare, lahko tudi sami prispevate svoj del na župnijski TRR račun SI56 0400 1004 7403 016 ter s tem omogočite hitrejši konec obnove.

Vabljeni k ogledu fotografij in videa s koncerta:

Fotogalerija:

D. K.