Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šentviškem vrtcu igrali in prepevali skupaj z akademskim glasbenikom


V vrtcu v Šentvidu, ki je ena izmed enot šmarskega vrtca, so si v teh dneh pričarali glasbeno dopoldne. Obiskal jih je akademski glasbenik in učitelj klarineta v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, gospod Faruk Dreca.

Mesec februar je je koledarsko najkrajši in hkrati najbogatejši mesec. Obarvan je s kulturo, ljubeznijo, brano besedo in pustovanjem, vmes pa se prepleta glasba. Ta napolnjuje in bogati naše življenje z vseh vidikov. Zato je šentviški vrtec obiskal akademski glasbenik Faruk Dreca. Skozi lik potujočega godbenika, je otrokom na hudomušen, igriv in zabaven način predstavil glasbo, različne inštrumente, nanje zaigral in skupaj z njimi zapel otroške pesmice. Otroci so skozi glasbene dejavnosti pridobivali izkušnje poslušanja, izvajanja in ustvarjanja glasbe.

Raznolikost glasbenih aktivnosti vpliva tako na glasbeni razvoj otroka, kot tudi na razvoj kognitivnega, afektivnega in psihomotoričnega področja. Paleta ponujenih glasbenih dejavnosti v predšolskem obdobju otroku skozi doživljanje glasbene umetnosti omogoča iskanje samega sebe. Glasbene izkušnje mu omogočajo seznanjanje z lepoto in razumevanjem glasbe in ga hkrati spodbujajo, da raziskuje nove ideje, poveča izražanje čustev ter izostri zavedanje o čustvih drugih. Glasba otroku nudi intelektualno rast preko zaznavanja, ustvarjanja novih povezav, novih pojmov, razmišljanja in reševanja problemov. Odrasli pa jim pomagajo oblikovati občutek in svoj lasten okus. Prav tako so odrastli tisti, ki otroke navdušijo za glasbene aktivnosti z različnimi idejami in pristopi.

Na otroško vprašanje: “Kje pa si se ti naučil igrati?”, je potujoči godbenik odgovoril: “V šoli. Tam, kjer so doma vsi inštrumenti. V Glasbeni šoli. Se vidimo tam”, je rekel in odpotoval po svoji glasbeni poti naprej, v svet ptičkov, violinskih ključev in not.

I. V.