Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Gorici pri Slivnici na zajtrku poklepetali s Prešernom


Minulo sredo je ob kulturnem prazniku Kulturno društvo Gorica pri Slivnici v sodelovanju z JSKD območne izpostave Šentjur vnovič pripravilo Kulturni zajtrk s Prešernom. Gre za jutranji recital Prešernove poezije, tokrat že četrti po vrsti.

Dogodek se je začel ob 8.30 uri, ko ga je s petjem himne odprla domača Vokalna skupine Kresnice, nadaljeval pa se je z recitiranjem Prešernove poezije. Pesmi so interpretirali vnaprej izbrani domačini, letos so ti bili Janko Potrata, Leja Planko, Metka Bevc, Polona Škornik ter Davor Pušnik. V goste so povabili tudi osrednega gosta. Osrednji gost interpretira nekoliko več pesmi, prav tako pove nekaj o svojem odnosu do Prešernove poezije in kulture, na koncu pa interpretira še Zdravljico. Letos je na prireditev prišel Janez Škof, prvak SNG Drama Ljubljana.

Škof je sicer uglasbil več pesmi Daneta Zajca, ob dogodku pa je med drugim povedal, da je največjega slovenskega pesnika začel razumeti šele v času izobraževanja na akademiji v Ljubljani, kjer so pri predmetu umetniška beseda recitirali Krst pri Savici. Kulturnega zajtrka se je udeležilo okoli 130 obiskovalcev, po recitalu pa je bila pripravljena tudi pogostitev s pijačo in jedačo. Dogodek je bil del širšega sklopa dogodkov v Občini Šentjur ob kulturnem prazniku – Kulturni meni. Ta je skozi dan postregel tudi s kulturnim kosilom, kjer je nastopala zasedba New Swing Quartet v Zgornjem trgu, ter kulturno večerjo, kjer se je odprla razstava Polone Kitak.

Kaj pa je možno pričakovati v prihodnosti?

V društvu dodajajo, da je za ohranitev slovenske kulture pomembno, da se kulturno udejstvujemo – kot ustvarjalci ali obiskovalci. Zato želijo krajanom širšega območja Gorice pri Slivnici nuditi kulturno preskrbo karseda blizu njihovega doma, da se jim za kulturne užitke ni nujno potrebno odpraviti v večje centre.

Kaj pa v društvu načrtujejo za prihodnost? Trenutno ustvarjajo program za letošnje leto. Načrtujejo sklop dogodkov v času Šentjurskega poletja, aktivnost njihove vokalne skupine Kresnice, prav tako sklop pogovornih večerov in v jeseni Večer na Glinci, ki so ga lani organizirali prvič. Nekaj članov prav tako pripravlja popis zgodovinskih zgodb in zanimivosti kraja. Vsekakor pa bodo izvedli tudi 5. Kulturni zajtrk s Prešernom, ki bo nastopil 8. februarja naslednje leto.

Foto: Kvirina Martina Zupanc