Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ustanovna skupščina LAS Obsotelje in Kozjansko: predsednik postal Boštjan Misja


Sinoči se je v Hiši vin Emino v Imenem odvila ustanovna skupščina Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko, ki vključuje petero občin z našega območja. Podobno kot je bilo že do sedaj bo LAS tudi poslej delovala na območju občin Kozje, Podčetrtek, Rogatec, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah.

Prisotnih je bilo 36 udeležencev, od tega jih je bilo 13 iz javnega sektorja, 8 iz gospodarskega sektorja ter 15 predstavnikov socialnega sektorja. Izvolili so predsednika, podpredsednico in člane upravnega ter nadzornega odbora za 4-letno mandatno obdobje.

Predsednik je postal Boštjan Misja, podpredsednica pa Suzana Kunst. Člani upravnega odbora so Petra Gašparić, mag. Suzana Likar, Darja Godler, Petra Strašek, Mojca Amon, Aleksander Stanislav Jurkovič in Saša Šramel, medtem, ko so člani nadzornega odbora postali mag. Anita Reich, Vlado Pušaver ter Francka Javeršek.

Novoizvoljeni predsednik LAS Obsotelje in Kozjansko Boštjan Misja je povedal: ”Čaka nas še veliko izzivov, mislim pa, da jih bomo skupaj lahko prebrodili za dobro vseh prebivalcev območja Kozjanskega in Obsotelja.”

Matija Čakš, Martin Mikolič, Bojana Žaberl, Milenca Kranjc, Peter Misja in Branko Kidrič. Foto: LAS Obsotelje in Kozjansko

Ustanovitev LAS so podprli župani Peter Misja, Matija Čakš, Branko Kidrič in Martin Mikolič ter županja Milenca Kranjc na eni od sej sveta županov. Izkazali so torej interes za ustanovitev in hkrati tudi za članstvo pri LAS. Poleg tega so podprli Razvojno agencijo Sotla in jo pooblastili, da izvede vse aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo za novo obdobje. Razvojno agencijo Sotla so sicer na včerajšnji seji tudi potrdili kot vodilnega partnerja.

Včerajšnji podpis pogodbe je tako pravzaprav pomenil ustanovitev LAS v smislu pogodbenega partnerstva. V pogodbi sodelujejo predstavniki javnega, gospodarskega in socialnega sektorja prav tako pa tudi fizične osebe.

Interes ustanovitve LAS je predvsem v tem, da bodo pristojni izkazali pogoje za pridobitev nepovratnih sredstev, ki bodo namenjeni za regijske projekte. Pobudo bodo lahko podali vsi prisotni, prav tako pa tudi drugi deležniki v lokalnem okolju.

Glede delovanja LAS je direktorica Razvojne agencije Sotla Bojane Žaberl povedala: ”Lokalna akcijska skupina bi lahko začela operativno delovati v prihodnjem letu.”

Pristojno ministrstvo je sicer LAS Obsotelje in Kozjansko ocenilo za eno najuspešnejših lokalnih akcijskih skupin v Sloveniji v zadnjih letih. LAS je namreč v tem obdobju podprl 72 projektov, ki so v skupni vrednosti znašali dobrih 4,2 milijona evrov, za kar so slabih 2,4 milijona evrov nepovratnih sredstev uspeli pridobiti iz evropskega kmetijskega in regionalnega sklada. Ob tem so kot lokalna akcijska skupina bili uspešni tudi na javnih pozivih Ministrstva za kmetijstvo, in sicer za pridobitev sredstev za projekte sodelovanja, s čimer so uspeli na območje pripeljati še dodatnih 810.000 evrov.

Simon Valant

Ustanovna skupščina LAS Obsotelje in Kozjansko. Foto: LAS Obsotelje in Kozjansko
Ustanovna skupščina LAS Obsotelje in Kozjansko. Foto: Simon Valant