Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spomin na legendarno XIV. divizijo tudi 79 let kasneje


V Sedlarjevem se je včeraj v sončnem a mrzlem dopoldnevu zbrala množica ljudi, ki so prisostvovali prireditvi za počastitev 79-letnice prihoda XIV. divizije na slovenska tla. V sodelovanju z veteranskimi organizacijami jo je pripravila Občina Podčetrtek.

Obenem je bila to skupna slovesnost v spomin na slovensko brigado, ustanovljeno v Rusiji, ki je na slovenska tla v Imenem stopila maja 1945 in je ob ustanovitvi štela skoraj tisoč slovenskih borcev.

Župan Peter Misja je zbranim med drugim namenil naslednje besede: »V noči na 7. februar je XIV. divizija, sestavljena iz Tomšičeve, Šercerjeve in Bračičeve brigate na tem mestu prečkala reko Sotlo in prišla v Slovenijo, da bi še trdneje vojaško in politično povezala vse slovensko ozemlje. XIV. divizija sodi med najbolj znane in uspešne enote narodnoosvobodilnih borb, ima velike zasluge za skupno zmago nad okupatorji.

Za samostojno Slovenijo pa je bilo v različnih časih potrebno veliko dejanj in hrabrosti ljudi, ki so s svojimi dejanji pripomogli, da lahko danes živimo v svoji državi. Zato smo ponosni na vsa dejanja vseh borcev, kakor vseh skupin in ljudi, ki so se v različnih obdobjih borili za našo samostojnost in za lepši jutri naše domovine. Vesel sem, da v naši občini skrbimo za vsa spominska obeležja in da z različnimi prireditvami skozi vse leto ohranjamo zgodovinska dejstva vseh generacij. Naj tako tudi ostane.«

Slavnostni govornik, Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodno osvobodilne borbe Slovenije: »Z veseljem se spominjamo vseh tistih, od generala Maistra do osamosvojitvene vojne naredili vse za to, da danes živimo v miru.

Zakaj smo vsako leto tu? Pred spomenikom, ki nam govori o najsvetlejših trenutkih slovenskega naroda, ki je odločno stopil v boj za svobodo, pravičnost, enakost in za svojo državo. Zato, spoštovani, da ne pozabimo generacije, ki je krvavela za svetlo prihodnost, kajti narod, ki pozabi na svojo zgodovino, se mu ta kaj kmalu lahko ponovi. XIV. divizija je bila nosilka bratstva in enotnosti, kar je vodilo borce in jo povezovalo z ljudmi, ki so jo podpirali, hranili in jo imeli za slovensko osvobodilno vojsko. Bila je narodna vojska, brez nacionalnih meja, kar dokazuje tudi pohod XIV. na Hrvaškem, kjer je imela v 310 km dolgem in en mesec trajajočem pohodu veliko podporo in prav od tu izhaja naziv divizija bratstva in enotnosti. XIV. divizija je postala prva večja enota protihitlerjevske koalicije, ki je vdrla globoko v teritorij tretjega rajha.«

Na tridnevni pohod po poti XIV. divizije do Gračnice pri Rimskih Toplicah je v organizaciji Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije krenilo 75 pohodnikov. Med njimi so bili tudi člani veteranske organizacije iz Sarajeva. Danes bo sprejem pohodnikov na Planini pri Sevnici.


Ob odru so ves čas stali praporščaki veteranskih organizacij s širšega območja. Za kulturni program so poskrbeli Moški pevski zbor Rogaška Slatina z zborovodjem Francom Plohlom, Deški pevski zbor OŠ Podčetrtek, recitator Franc Šuštarič, recitatorki iz OŠ Podčetrtek in harmonikaš iz OŠ Bistrica ob Sotli. Prisotni so slišali in tudi zapeli ob nekaj najbolj znanih pesmih iz obdobja NOB: Hej brigade, Kdo pa so ti mladi fantje, kakor tudi ob poeziji Karla Destovnika Kajuha. Ravno v tem mesecu bo namreč minilo 100 let od njegove smrti, Vlada pa je razglasila letošnje leto tudi za Kajuhovo leto. Zbrane je na kratko nagovoril tudi zgodovinar Daniel Siter iz Rogaške Slatine, ki je dejal, da če bomo dovolili pozabo teh dogodkov, da bomo moralno pogrnili na celotni črti.

Oglejte si tudi fotogalerijo enega od prisotnih članov veteranskih organizacij:

B.R.