Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S podpisom pisma o nameri so se zavezali k nakupu prilagojenih koles za invalide (foto)


V Bobrovem centru se je na torkovo dopoldne odvil podpis pisma o nameri za nakup treh prilagojenih koles za invalide. Pred tem je stekla tudi okrogla miza, katere osrednja tema je bila »kolesarjenje za vse«.

Vsi se zavedamo, da kolesarjenje pripomore k izboljšanju tako fizičnega kot psihičnega zdravja. Jasno je tudi, da je kolesarjenje veliko zahtevnejše za invalide ter gibalno ovirane osebe, za le-te je pa gibanje še kako pomembno, saj se marsikdo že tako ali tako bori s slabšim fizičnim ali pa psihičnim zdravjem. Zato se je ustvaril projekt “Vključevanje invalidov skozi kolesarjenje”, ki ga financira ACF Slovenija in koordinira Zavod Uvid iz Rogaške Slatine.

Pod okvirom tega projekta je v Bobrovem centru stekel dogodek, kjer je pet partnerjev, to so občina Rogaška Slatina, JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Območno društvo delovnih invalidov Zgornje Posotelje, društvo Sožitje Obsotelje in Kozjansko ter Zavod Uvid, podpisalo pismo o nameri, v katerem so se zavezali, da bodo v letu 2023 kupili 3 prilagojena kolesa za invalide. Nakup bo vreden 30.000 evrov, vstopna točka za kolesarjenje pa bo prav v Bobrovem centru, kjer bodo kolesa na voljo za izposojo invalidom iz okoliških društev.

Župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je ob dogodku izpostavil vse aktivnosti, postorjene zadnjih dvajsetih letih, ki sedaj omogočajo izvedbo tega projekta. Že okoli leta 2000 so na primer začeli vlagati sredstva v odstranjevanje raznih ovir po kraju, kar sedaj omogoča izboljšano gibanje invalidov. Leta 2008 je Rogaška Slatina kot deveta občina v državi pridobila naslov Občina po meri invalidov. Še več tovrstnih aktivnosti v zadnjem desetletju je pripeljalo do tega, da je po občini sedaj urejena zadostna infrastruktura, ki bo omogočala varno uporabo prilagojenih koles za invalide.

Vsi sodelujoči zadovoljni z doseženim ciljem

Marija Zupanec iz Zavoda Uvid je ob podpisu povedala: »Projekt ACF Vključevanje ranljivih skozi kolesarjenje, ki traja od 1. 3. 2022 do 28. 2. 2023, je dosegel trajne rezultate. To pomeni, da se aktivno nadaljuje, saj bomo v letu 2023 kupili kolesa, aktivirali tedenske kolesarske aktivnosti za invalide, izobraževali in usposobili kolesarske spremljevalce invalidov idr. Z Zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina se nam je uspelo dogovoriti za brezplačno udeležbo invalidov na lokalnem kolesarskem dogodku 2. Bobrovo bicikliranje, ki bo 20.5.2023 in so ga invalidska društva že vnesla v svoje koledarje letnih aktivnosti.«

Predsednica Območnega društva invalidov Zg. Posotelje Betka Šeligo Plavčak je ob tem dodala, da se je pri tem okrepilo sodelovanje med invalidskimi društvi lokalno in nacionalno ter da Občina Rogaška Slatina in lokalno okolje razumeta in slišita potrebe invalidov, kar je za njih zelo dragoceno. Predsednica društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko Maja Ivanuš je še povedala, da v družbi še vedno vlada prepričanje, da kolesarjenje ni za invalide. Dodaja še, da danes vemo, da je primerno tudi za invalide in kako zelo zdravo je kolesarjenje, saj izboljša počutje, prispeva k zdravi telesni teži, pospešuje krvni obtok, dviguje samozavest in vključuje invalide v družbo.

Na dogodku pa je spregovorilo tudi par invalidov, ki so povedali, da jim bo tovrstna pridobitev ogromno pomenila. Nekateri, ki so po začetku invalidnosti že kolesarili, so pripomnili, da si najprej sploh predstavljali niso, da bodo še kadarkoli kolesarili.

Fotogalerija:

D. K.