Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pustno rajanje v Šentjurju tudi s povorko


V Šentjurju so z javnim pustovanjem oz. pustnim rajanjem opravili v soboto, kjer se je pod taktirko Društva prijateljev mladina Šentjur na Mestnem trgu zbralo malo morje mask, tistih, ki smo jih lahko samo veseli.

Program so s ciganskim plesom odprle članice KUD Sahar, nato pa so okoli 400 otrokom razdelili pustne piščalke in se v povorki odpravili proti vrtcu Pešnica. Po kilometrski poti so udeleženci zmazali kaj drugega kot krofe, ki so jih prispevali pokrovitelji in se osvežili s sokom.

Med tem je mlada harmonikašica Sinja na Mestnem trgu zabavala otroke in starše, ki so se odločili, da bodo rajali samo tam. Ko so se pohodne maškare vrnile na ploščad pred občinsko upravno stavbo, je sledilo obdarovanje najbolj izvirnih mask v obliki darilnih bonov, veliko je bilo plesa in tudi risanja.

Nina Jakončič Ploštajner, ki je poskrbela, da so se stkale potrebne nitke, nam je zaupala, da so bile maškare tako glasne, da so uspele pregnati zimo. “Prebudili smo pomlad!”, je zaključila svoje sporočilo o veselem dogajanju.

Vse skupaj je trajalo blizu tri ure. Posamezne kopice snega so se samo še sramežljivo skrivale po senčnih kotičkih.

Nekoč je v Šentjurju pustna povorka že bila, in sicer so se takrat maškare napotile od osnovne šole v Spodnjem trgu do takratnega Titovega trga kar po glavni cesti, kar je ob današnji gostoti prometa povsem nepredstavljivo, tudi ob sobotah.

B.R, avtorji slik: Daniel Berden, Majda Jakončič in Dejan Ploštajner