Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Šentjur: kmalu skok števila operativnih gasilcev


Člani Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur so se v soboto zbrali na svojem 149. občnem zboru. V prejšnjem letu so njihovi operativci odšli na 72 intervencij s povprečno 10 udeleženimi operativci, veliko pozornosti pa so namenili tudi izobraževanju, vajam, dežurstvom, tekmovanjem in tudi prevozom pitne vode.

Predsednica PGD Šentjur, Damjana Čakš, med nagovorom, ob njej poveljnik Danilo Matuš in Martina Režek

O vsem tem je poročala predsednica PGD Šentjur, Damjana Čakš. Med drugim je povedala,  da so lahko v društvu ponosni na svojo usposobljenost in pripravljenost, saj veliko vlagajo v izobraževanje, v osebno in skupno zaščitno opremo ter gasilsko tehniko, o čemur je več povedal poveljnik društva.

Čakš se je dotaknila tudi vloge žensk v gasilstvu: »Biti gasilec in član prostovoljnega društva je dolgo veljalo za ”moško zadevo”. Moški so imeli tu popolno večino, za člane društva pa je veljala stigma, da je gasilec samo za moške.

Tudi danes je tako, moški predstavljajo večino, so steber, ogrodje gasilskega doma, društva in gasilstva nasploh. A skozi čas se je tudi v gasilstvu veliko spremenilo. Postali smo odprti, dovzetni za spremembe, zavzeti za razvoj. Gasilski domovi so dobili barve, postali so topli, polni kotičkov v katerih so svoj prostor našle najrazličnejše skupine ljudi vseh generacij.«

Poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš

Poveljnik PGD Šentjur, Danilo Matuš, je v poročilu navedel, da so bili na intervencijah skupno 186,6 ur, kar je po ceniku Gasilske zveze Slovenije ovrednoteno na 46 tisočakov. Intervencije so bile raznovrstne, od posredovanja pri požarih in nesrečah, do pomoči pri poplavah, sproščanju plinov, vetrolomu in tudi odstranjevanju sršenjega gnezda.

Zunaj domačega območja so tako kot mnoge gasilske organizacije poleti sodelovali v gašenju požara na Krasu.

Za dodatne društvene aktivnosti, ki so temelj za njihovo delovanje, so porabili 4.653 ur.

Utrinek z meseca požarne varnosti

Pomemben segment usposabljanja so različne vaje. V prejšnjem letu so sodelovali na naslednjih: sončna elektrarna, reševanje notranjega požara, Dom strejših Šentjur, evakuacija vrtcev Šentjur, Pešnica in Hruševec, sodelovali pa so tudi pri skupni vaji GZ Šentjur – Tajfun 2022 in pri vaji PGD Lokarje.

Za nabavo nove zaščitne opreme so porabili 23.550 evrov. Nabavili so štiri težke zaščitne obleke in 29 lahkih intervencijskih oblek, prav tako pa imajo sedaj na novem vozilu, ki so ga prejeli novembra 2021 štiridelno stikalno lestev.

Tudi v tekočem letu želijo pridobiti štiri težke zaščitne obleke, pripravljajo pa tudi podlago za nabavo novega gasilskega vozila z večjo cisterno. Tu še preučujejo možnosti financiranja preko regionalnega razvojnega sklada. V letu 2024 bo društvo, ki je nastarejše na Šentjurskem obeležilo 150-letnico delovanja, zato se aktivnosti usmerjajo tudi v primerno obeležitev.

Trenutno PGD Šentjur premore 32 operativcev, torej tistih, ki smejo izvajati naloge zaščite in reševanja pri nesrečah, in ki se jim jih bo kmalu pridružilo še 8, saj so v zaključni fazi usposabljanja. Na občnem zboru je gasilce v imenu Občine Šentjur nagovorila podžupanja Silva Koželj. Na občnem zboru so podelili priznanja zaslužnim in ga začinili z glasbo in plesom.

B.R., vir slik: PGD Šentjur / Tone Kukovič