Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na občnem zboru konjerejci društva Kozjanski furmani povzeli preteklost ter se ozrli v prihodnost


Na občnem zboru Konjerejskega društva Kozjanski furmani Šentjur so konjerejci obujali spomine ter pregledali njihovo delo v preteklem letu, zastavili pa so si tudi cilje za leto pred nami.

V preteklem letu so bili člani društva zelo aktivni, v bolj uradnem okolju so namreč njihovi odgovorni člani kot gostje in predstavniki društva sodelovali na občnih zborih konjerejskih in konjeniških društev. Ob koncu lanskega maja so se v Dobju udeležili zbora za 5. furmansko konjenico. Tam so bile vremenske razmere slabe, zato so se po okolici podali kar z avtomobili. Ogledali so si rov svete Barbare, obnovljen mlin v Jakobu, mojstrica pa jim je prikazala kako nastajajo lončarske umetnine. Po ogledu zanimivosti so druženje nadaljevali z dobro hrano ter glasbo.

Kot poseben dogodek tudi podiranje smreke v gozdu in nato spravilo s konjsko vprego na zborno mesto dogodka. Aktivno so sodelovali na občinski prireditvi Šentjurjevanje, kjer so z vpregami prepeljali nastopajoče in smreko za mlaj. Na vozu je bilo predstavljeno predenje volne, prikazali pa so tudi podkovanje konja. Društvo je tam sodelovalo tudi v kuhanju najboljše kisle župe.

Udeležili so se tudi drugih dogodkov kot je bila konjenica na Blokah ter v Višnji gori, to pa je organiziral tudi njihov član Rudi Iskrač. V avgustu so organizirali tradicionalno žegnanje konj, sodelovali pa so tudi na prireditvi Martin na star način, kjer so vozili vinsko kraljico. Njihov član Franc Bevc je s svojim žrebcem sodeloval na razstavi konj Slovenske hladnokrvne pasme na sejmu AGRA v Gornji Radkoni, prav tako pa so sodelovali z vpregami na blagoslovih konj, ki jih organizirajo druga društva.

Pogled v prihodnost

Ambiciozno pa gledajo tudi v prihodnost. V društvu bodo še naprej izvajali redne dejavnosti, kot je organizacija tradicionalnega žegnanja konj v Gorici pri Slivnici, izvedba furmanske konjenice in drugi dogodki. Prav tako pa si želijo izpeljati več aktivnosti, da bi ohranili furmanstvo na našem področju. Tako si želijo v društvo pridobiti nove furmane, tudi letos bi radi sodelovali na Šentjurjevanju, v maju bodo izvedli 5. konjenico vpreg, z vpregami pa bodo sodelovali tudi na blagoslovih konj in drugih prireditvah, ki jih organizirajo okoliška društva.