Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lastniki priobalnih zemljišč ob vodotokih pozvani k čiščenju brežin


Na Direkciji Republike Slovenije za vode, Sektor območja Savinje opažajo, da se na vodnih in priobalnih zemljiščih nabirajo podrta in poškodovana drevesa in ostala vegetacij.

Zato na direkciji pozivajo lastnike in druge uporabnike vodnih in priobalnih zemljišč, da odstranijo podrta drevesa, polomljena debla in vejevje.

Vsa podrta in poškodovana drevesa in ostala vegetacija posebej ob pojavu visokih vod ovirajo ter zmanjšujejo pretočnost strug vodotokov. Tako na podlagi določil 100. člena Zakona o vodah, direkcija poziva lastnike in druge uporabnike vodnih in priobalnih zemljišč, da odstranijo podrta drevesa, polomljena debla in vejevje. Po Zakonu o vodah mora oseba iz prejšnjega odstavka ob vodotoku 2. reda, kamor spadajo vsi vodotoki na območju Sektorja območja Savinje razen Savinje, Pake in Sotle, sama zagotavljati odstranjevanje poškodovane zarasti na bregovih, odstranjevanje plavja, odpadkov in drugih opuščenih in odvrženih predmetov in snovi z vodnih in priobalnih zemljišč.

Ob čiščenju priobalnega zemljišča je potrebno zagotavljati selektivno odstranjevanje poškodovane in odvečne zarasti, prav tako pa ni dovoljeno izvajati golosekov, kar pomeni, da se ne sme posekati večjih zdravih dreves, ki se nahajajo ob potoku. Po čiščenju je potrebno propadlo in odstranjeno zarast ter odpadke v celoti odstraniti z območja na naravi neškodljiv način. Prav tako je potrebno redno odstranjevanje odpadlega listna in drugih plavajočih predmetov iz struge. Seveda pa je iz struge ter priobalnega zemljišča potrebno odstraniti tudi odpadke in druge odvržene predmete.

Upoštevati je potrebno tudi to, da je v skladu z Zakonom o divjadi in lovstvu, prepovedano odstranjevanje zarasti ob vodnih koritih v obdobju med 1. marcem in 1. avgustom. Prav tako je pri odstranjevanju obrežne zarasti na območjih z naravovarstvenim statusom, potrebno upoštevati še naravovarstveno zakonodajo. Pred pričetkom del je potrebno o tem obvestiti rečno nadzorno službo pristojnega koncesionarja urejanja voda.

Foto: Pixabay