Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razglašena beseda leta 2022, ki je posvečena več kot 160 tisoč državljanom


Ob koncu tedna je prišel čas za razglasitev besede leta, ki jo vsako leto razglasi ZRC SAZU. Letošnja beseda leta je postala gasilec. Spomnimo, da so se v preteklem letu gasilci še posebej izkazali, ko so gasili razsežne požare na Krasu.

Beseda leta postane tista, ki je bila v preteklem letu še posebej pogosto uporabljena. Najboljše kandidatke so besede, ki so nove ali pa so v tem letu dobile nov pomen. Kot je na prireditvi v Atriju ZRC povedala vodja akcije dr. Simona Klemenčič, je bilo letos na spletni strani oddanih 4108 glasov. Največ, 1032, za besedo gasilec, ki ji sledita svoboda (772 glasov) in draginja (579 glasov). Lestvica se nadaljuje z besedami vojna, predsednica, femicid, supervolilno leto, energent, bot, predator ter povzemalnik. Kandidatke za besedo leta lahko predlaga kdorkoli, nato steče glasovanje, beseda leta pa seveda postane kandidatka z največ glasovi.

Na prireditvi je bila razglašena tudi kretnja leta, ki se glasi »Vse je v naših rokah«. Zmagovalne besede nekaj prejšnjih let so bile PCT, karantena, podnebje in čebele. Beseda gasilec je verjetno dobila ta naziv predvsem zaradi lanskih obsežnih požarov na Krasu, katere so gasili gasilci iz celotne države. Prav tako pa so slehernemu državljanu ob požarih ali pa kakšni drugi nezgodi vedno kar se da hitro na voljo. Delo gasilcev spremljamo tudi na našem portalu, njihove intervencije pa si lahko pregledate v kategoriji Kronika. Gasilska zveza Slovenije sicer združuje več kot 162.000 gasilk in gasilcev iz 1341 gasilskih društev.