Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli razburjenje ob umeščanju bazne postaje v bližino šole (dopolnjeno)


V Bistrici ob Sotli so tamkajšnji krajani oblikovali civilno iniciativo, ki nasprotuje prestavitvi Telekomove bazne postaje na območje šole.

Sedanja postaja stoji na gasilskem domu, ki ga bodo porušili, zato je predvidena prestavitev postaje. Po poročanju Štajerskega vala so krajani mnenja, da je nova lokacija preblizu šole in da bi lahko bilo elektromagnetno sevanje škodljivo za otroke.

O tem so se razpisali v Facebook skupini Civilna iniciativa Šempetranov, kjer so navedli več virov, ki opozarjajo na škodljive učinke tovrstnih postaj.

V imenu CIŠ je Antonio Andrej Černelč povedal, da je predvidena postavitev bazne postaje 20 do 30 metrov od šole, oni pa si želijo, da bi bilo to dlje. Opozoril je, da v teh primerih obstaja previdnostno načelo, ki je po sklepe Evropskega parlamenta zavezujoeči, in kodeks dobre prakse.

To ima Telekom zapisano tudi na spletni strani. Med drugim tam navajajo: “spremljamo in izpolnjujemo tudi ostale normativne ter etične zahteve, povezane z energetskimi in okoljskimi vidiki IKT-storitev in poslovanja”.

Černelč je še dodal, da so za namero o prestavitvi izvedeli po naključju. Ključna poteza je na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah, ki bo na podlagi soglasij izdala dovoljenje, kar naj bi se zgodilo v prvi polovici tega leta.

Radijci so od bistriškega župana Franja Debelaka pridobili izjavo, kjer pravi, da si prizadevajo za rešitev, ki bo sprejemljiva za vse.

Dodano naknadno

Občina Bistrica ob Sotli bo organizirala predstavitev projekta prestavitev bazne postaje, ki bo v ponedeljek, 23. januarja, ob 17. uri v dvorani kulturnega doma. Prisotni naj bi bili tudi predstavniki Telekoma Slovenije.

B.R.; foto: satelitski posnetek Bistrice ob Sotli, krog zajema območje šole in gasilskega doma; vir: Geopedia