Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki ŠCRS sooblikovali steklene umetnine v Anini galeriji


Akademija za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani ter Šolski center Rogaška Slatina sta odprla skupno razstavo PRE>TOK. Študentje z ALUO, usmeritev steklarstvo in dijaki programa tehnik steklarstva z domačega ŠCRS-ja so javnosti skupaj predstavili steklene umetnine izpod njihovih rok, ki se bodo v Anini galeriji razkazovale do 5. marca.

Pred tednom dni januarja Anina galerija v Rogaški Slatini ni samevala, ravno nasprotno, gostila je množičen obisk ob odprtju težko pričakovane razstave PRE>TOK. V projektu so sodelovali dijaki in dijakinje ŠCRS Laura Ferek-Jambrek, Timon Lužar, Martina Mijošek, Helena Patarčić, Matija Tihelj, Klement Drofenik, Julija Kocjan, Domen Poje, Ana Preglej in Katarina Šuhel. Poleg študentov so na odprtju steklarske razstave spregovorili tudi izr. prof. ALUO dr. Rok Kuhar in prof. mag. Tanja Pak ter ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina mag. Dubravka Berc Prah. Otvoritveni program je povezovala Sergeja Javornik, s področja glasbene umetnosti pa je dogodku doprinesla dijakinja Šolskega centra Rogaška Slatina Julija Švab.

Nadobudni dijaki programa tehnik steklarstva s Šolskega centra Rogaška Slatina.

Dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik steklarstva so razstavljene umetnine ustvarjali na dveh intenzivnih delavnicah. Študentje z ALUO so na prvi delavnici pod vodstvom profesorjev praktičnega pouka s ŠCRS-ja, Zinke Kobula Kamenšek in Janeza Praha v sodelovanju z dijaki s steklom kot materialom predvsem eksperimentirali in praktično raziskovali možnosti njegovega oblikovanja. V 2. delavnici je že stekla izdelava stvaritev po jasno razdelanih skicah in načrtih.

Ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah pravi: »Tovrstna sodelovanja so dodana vrednost tako za dijake kot za študente. Pretok informacij, komunikacija, ki steče med nosilci ideje in mladimi, ki dobro poznajo steklo kot material, je temelj, na osnovi katerega so nastala razstavljena dela. Pri sami izvedbi nam je bila v veliko pomoč Steklarna Rogaška, saj smo določene stvaritve lahko izdelali v šolski delavnici, zahtevnejše kose pa je bilo potrebno izdelati prav v Steklarni Rogaška. Veseli smo, da se dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik steklarstva prav tako predstavljajo na razstavi in to s svojimi ustvarjalnimi idejami: v steklu so premišljevali o gibanju, migracijah, medsebojnih stikih in o vodi, ki prav tako ponazarja nenehno premikanje, igrivost, nestatičnost, pretakanje in prehajanje.«

Ravnateljica dodaja, da je dijake v likovnem smislu mentorirala Nataša Novak, profesorica likovnega pouka, postavljena razstava pa govori tudi o prenovljenem programu tehnik steklarstva, v katerem so umetniške vsebine dobile večjo vlogo, kot so jo imele v preteklosti.

Na projekt, ki so ga na Šolskem centru Rogaška Slatina v sodelovanju z ALUO z otvoritvijo pripeljali h koncu, so z razlogom lahko ponosni. Razstava je kakovosten prispevek h kulturnemu življenju na Kozjanskem in Obsotelju, s tem pa opozarja na dolgoletno steklarsko tradicijo v kraju. Več informacij o projektu najdete na spletni strani ALUO.

N.O.