Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predpočitniška akcija opazovanja ptic za vsakogar


Po starem izročilu ptice veljajo za povezovalce med duhovnim svetom in življenjem na zemlji, zato je bilo ljudem vedno zanimivo opazovanje ptic in simbolike, ki izhaja iz njih.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši domači okolici. Z akcijo »Ptice okoli nas« želi DOPPS spodbujati javnost k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Kako sodelovati v letošnji akciji

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu, in sicer do nedelje, 29. januarja.

Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so pri DOPPS pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani pod zavihkom Ptice okoli nas.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek.

Če se boste letošnji akciji pridružili, do konca februarja svoja opažanja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na spletni strani DOPPS.

Kako je bilo prejšnje leto

V lanskem letu so skupaj opazili več kot 13.000 ptic, ki so pripadale kar 73 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice. V akciji je sodelovalo 892 opazovalcev.

Podrobnejše informacije o rezultatih najštevilčnejših ptic lanskoletne akcije najdete tukaj.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti okolja, v katerem živimo.

Naslovnica: Velika sinica in Lišček, vrsti ptic, foto: Simon Kovačič

Dlesk, vrsta ptice.
Foto: Simon Kovačič.