Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah v Rogaški Slatini gostila 18. posvet najodgovornejših gasilcev


V Rogaški Slatini ta konec tedna Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah gosti dvodnevni posvet poveljnikov in predsednikov iz vse države. V Grand hotelu Sava v Rogaški Slatini je iz petka na soboto prenočilo kar dvesto najodgovornejših gasilcev. Poleg teh so dvorano kongresnega centra hotela zapolnili tudi drugi visoki gostje.

Že 18. dvodnevni posvet v organizaciji Gasilske zveze Slovenije letos gosti Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah. Posvet se je po prihodu in namestitvi udeležencev začel s pozdravnimi nagovori predsednika GZS, Janka Cerkvenika, predsednika GZ Šmarje pri Jelšah, Eriha Straška in Marjana Šarca, ministra za obrambo RS. Program je vodil Janko Cerkvenik in poudaril, da je namen posveta pridobiti vse informacije, znanja, da bodo v prihodnje še uspešnejši in učinkovitejši ter analizirati delo preteklega leta. Kulturni program je izvajal Oktet Zibika.

Erih Strašek o pomenu takšnega srečanja za domačo GZ pravi: »Že drugič v treh letih imamo čast gostiti poveljnike in predsednike iz celotne Slovenije na našem območju. V teh dveh dneh se bomo lahko na našem terenu pogovorili o dogodkih in aktivnostih, ki jih vodi Gasilska zveza Slovenije. To je tudi priložnost, da širši gasilski skupnosti predstavimo naše kraje in delovanje ter vsa naša gasilska prizadevanja.«

V petkovem slavnostnem delu je podjetnik Ivo Boscarol prejel zahvalo za finančno pomoč slovenskim gasilcem po požaru na Krasu v letu 2022, jih nagovoril in spodbudil. Minister Marjan Šarec pa je nato prejel plaketo Gasilske olimpijade Celje 2022 kot zahvalo Ministrstvu za obrambo RS za sodelovanje in pomoč pri organizaciji največje gasilske prireditve na Slovenskem.

Ivo Boscarol (na sredini) pravi, da so gasilci dodana vrednost Slovenije, ki se je vsi skupaj premalo zavedamo.
(Levo Marjan Šarec, obrambni minister in desno Janko Cerkvenik, predsednik GZS).

V nadaljevanju posveta sta navzoče seznanila s pregledom opravljenega dela gasilske organizacije v letu 2022 Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik GZS. Leon Behin, v.d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, je predstavil delo Uprave, s poudarkom na dobrem sodelovanju z gasilsko organizacijo. Poročilo o opravljenih inšpekcijskih pregledih v letu 2022 je podal mag. Miloš Bizjak, namestnik glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Posveta se je udeležil tudi državni sekretar Rudi Medved.

V soboto je bil posvet v znamenju aktualnih tem. Dr. Ana Bogdan Zupančič je predstavila pomen poznavanja osebnostnih prilagoditev za uspešno vodenje in organizacijo dela. Predstavniki GZ Žalec so podali informacije o Kongresu GZS, ki bo jeseni v Žalcu, Zvonko Glažar pa je poročal o Gasilski olimpijadi Celje 2022.

Rok Leskovec in dr. Janja Kramer Stajnko sta predstavila izvedene razvojno-raziskovalne naloge, slednja pa je govorila tudi o uveljavitvi novega gradbenega zakona in ugodnostih gasilcev. Matjaž Ribaš, direktor Regionalnega razvojnega sklada je predstavil aktualno ponudbo finančnih spodbud sklada, Dejan Jurkovič je predstavil kriterije za vrednotenje operativnih gasilcev po Zakonu o dohodnini.

Udeleženi gasilci seveda skozi uvodni dela tega vikenda niso pozabili na neuradni del, druženja, spoznavanja in povezovanja ob dobrotah Grand hotela Sava v zdraviliški Rogaški Slatini na tem tradicionalnem dogodku.