Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ekipa OŠ Bistrica ob Sotli na državno tekmovanje v robotiki


V soboto, 21. januarja, je bilo izpeljano drugo regijsko tekmovanje First Lego League (FLL). FLL je vzgojnoizobraževalni in raziskovalni program, ki spodbuja in navdušuje mlade nad znanostjo, tehnologijo, inženirstvom, robotiko, raziskovanjem, … Mlade udeležence tekmovanj želijo spodbuditi, da rešujejo kompleksne naloge na ustvarjalen način.

Ekipe s svojim robotom rešijo v naprej znano misijo. Potem predstavijo svojo rešitev, po kateri je robot deloval in reševal naloge. Sledi tako imenovan tehnični intervjuju, ki od učencev zahteva, da se spoznajo z inženirskim strokovnim jezikom. Nato predstavijo tudi svojo raziskovalno pot, ki so jo s pomočjo pripravljenih gradiv in strokovnjakov na izbranem področju opravili v preteklih mesecih.

Posebni del so še vrednote, ki mlade učijo timskega duha, podjetnosti, samoiniciativnosti in so prisotne pri celotnem delovnem procesu.

Na tem tekmovanju je sodelovala tudi skupina, imenovana RoboBos iz Osnovne šole Bistrice ob Sotli, ki se je uvrstila na državno tekmovanje.

Skupina je bila zelo raznolika, saj so jo sestavljali učenci šestega razreda, to so bili Jani Božičnik, Žiga Kostanjšek, Tay Plesnik, Anže Trbovc Kmetič, Andraž Vračun, Jakob Žučko, iz sedmega razreda se je fantom priključil od doma šolajoč Borja Marucelj Černelč in iz devetega razreda še Vid Černelč.

Učenci so se na tekmovanje intenzivno pripravljali pod mentorstvom Romana Drstvenška, Davida Žuraja in Tjaše Krošelj.

Učenci so s pomočjo mentorja Romana Drstvenška spoznali osnove programiranja in se naučili, da imata računalništvo in robotika veliko skupnega. Skupini pa je predstavil tudi različne strokovnjake na področju energetike, ki je bila letos raziskovalna tema in jih povezal z njimi.

V ekipi so imeli tudi izkušenega mentorja Davida Žuraja, ki je učence usmerjal in spodbujal k različnim in inovativnim iskanjem rešitev pri projektnem delu in pri sestavi ter programiranju robota. Z odličnim sodelovanjem z učenci ob dopoldnevih in popoldnevih nekajkrat pa tudi čez vikend, so naši učenci uspeli zgraditi in sprogramirati robota, ki je na regijskem tekmovanju dosegel drugo največje število točk. Pod mentorstvom Tjaše Krošelj pa so se pripravljali na del vrednot, med katerimi prevladujejo učinkovito sodelovanje, medsebojno spoštovanje, strpno skupinsko delo. Mentorica je ustvarjala vzpodbudno učno okolje v katerem so si učenci upali izraziti svoja mnenja in predloge.

Bistričani so se v soboto odlično odrezali in si tako priborili vstopnico v finale FLL, ki bo 18. marca v Ljubljani.

*slike: OŠBoS