Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bazna mobilna postaja (pre)blizu šole, civilna iniciativa predlaga iskanje druge lokacije


V Bistrici ob Sotli se za izvedbo gradnje nove telovadnice in vrtca s parkirno garažo pripravljajo na rušitev starega gasilskega doma, še prej pa bi moral Telekom Slovenije z ostrešja prestaviti mobilno bazno postajo. Primerno lokacijo so našli na bližnjem zasebnem zemljišču, temu pa nasprotuje skupina občanov, povezanih v Civilno iniciativo Šempetranov, ki pravi, da če bo bazna postaja locirana tako blizu šole, je lahko zaradi elektromagnetnega sevanja ogroženo zdravje šolarjev in bližnjih stanovalcev.

Zato investitorju in Občini Bistrica ob Sotli predlagajo, da se najde primernejša lokacija.

Bazna mobilna postaja s tremi oddajniki v Bistrici ob Sotli je bila že sedaj locirana tik ob šoli, leta 1996 jo je Telekom Slovenije namestil na ostrešje starega gasilskega doma, ki pa ga je občina Bistrica ob Sotli predlani že  nadomestila z izgradnjo novega, tega pa so se namenili porušiti, saj potrebujejo prostor za načrtovani projekt širitve telovadnice in vrtca ter izgradnje parkirne garaže.

Lastnik mobilne postaje, Telekom Slovenije, se je že dogovoril za prestavitev postaje na bližnjo lokacijo na zasebnem zemljišču, ki pa je od šole oddaljena le okoli sto metrov. Postajo bi namestil na 33 metrov visok stolp. Po besedah župana Občine Bistrica ob Sotli Franja Debelaka, slednja se je v projekt vključila, da bi skupaj našli najprimernejšo lokacijo, se je trenutna lokacija  izkazala za najboljšo, saj bi v tem primeru pokrili tudi sive lise, ki jih predstavljata zaselek Čehovec in vas Kunšperk. Dodaja, da so za omenjeno varianto dobili soglasja naravovarstvenikov ter v sodelovanju z mariborskim inštitutom za zdravje pri delu izvedli meritve, ki kažejo na elektromagnetno valovanje pod zakonskimi mejami, po besedah župana v enem odstotku dovoljenega.

Za prestavitev bazne postaje bi investitor Telekom Slovenije najbrž že dobil gradbeno dovoljenje, a mu je to preprečila skupina občanov, ki se je povezala v Civilno iniciativo Šempetranov. Slednja se je oblikovala konec novembra, z namenom, da opozori, da izgradnja takšne postaje pri šoli in vrtcu ni primerna.

Skupina, v kateri so združeni sosedje omenjenega zemljišča, bližnji stanovalci, starši vrtčevskih in šolarskih otrok ter drugi občani, zahtevajo najmanj 200-metrski odmik od šole in vrtca, saj menijo, da je zaradi elektromagnetnega sevanja lahko ogroženo zdravje otrok in bližnjih stanovalcev. Nad pristojnimi so izrazili nezadovoljstvo, ker so o nameri investitorja izvedeli šele ob pridobivanju gradbenega dovoljenja. Menijo, da bi pri takšnih temah sosede in občane morali vključiti že v sami fazi iskanja lokacije. Da bi opozorili na svoje stališče, so že konec prejšnjega leta pričeli z zbiranjem podpisov.

Župan Franjo Debelak ob tem razlaga: »Imamo skupno stališče, da te bazne postaje potrebujemo, ker imamo vsi telefone in ostale elektronske naprave. Seveda pa si želimo, da se premakne na primerno distanco od hiš in šole.« Razlaga, da investitor zagovarja teorijo, da vsak meter višinske razlike predstavlja vrednost 10-metrskega horizontalnega odmika, po tej teoriji pravi, bi zadostili oddaljenosti več kot 400 metrov.

So pa v tem času preizkusili tudi nekaj ostalih lokacij, pri čemer župan izpostavlja: »Če prestavimo na neko še bolj oddaljeno točko, višje po bregu na vzpetini nad šolo, bomo za isto pokritje potrebovali dve enoti, dve anteni, kar pa si ne želimo. Smo v močnem precepu, si pa želim, da bo za šolo najboljše,« pravi.

Na temo izgradnje mobilne bazne postaje je že potekalo nekaj sestankov, med drugim tudi na šmarski upravni enoti, ki je pristojna za izdajo gradbenega dovoljenja. Če bo to podano, bodo najbrž s strani Civilne iniciative Šempetranov sledile pritožbe, ki bodo prestavitev postaje najbrž zakasnile.

Da bi se tudi občani seznanili s perečo problematiko, bo Občina Bistrica ob Sotli  23. januarja organizirala javno predstavitev projekta prestavitve bazne mobilne postaje, na kateri bo svoje stališče predstavil tudi investitor Telekom Slovenije.