Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Trbovljah Tadej zlat v katah in borbah, Tajda zlata z ekipo


V soboto, 3. decembra, je v Trbovljah potekal 50. mednarodni karate turnir, ki velja za karate turnir z najdaljšo tradicijo v Evropi. Sodelovalo je 679 tekmovalcev iz 112 klubov in 10 držav. Med njimi tudi Šmarčana Tajda in Tadej v ekipi Karate kluba Seki iz Slovenskih Konjic. Tekma je imela še dodaten tekmovalni naboj, ker je Karate klub Seki kot drugouvrščeni med 73 slovenskimi karate klubi na prvem mestu lestvice KARATEIST LETA 2022 lovil Karate klub Ljubljana.

Tekma se je pričela z ekipnimi nastopi v katah. Tajda je v ekipi ‘kata mlajše kadetinje’ dosegla prvo mesto.

Posamične nastope je Tajda pričela v starejši kategoriji ‘kata kadetinje’, v kateri je bila Hrvaticam, za katere je bila tekma izborna, ostra konkurenca. Tajda je solidno nastopila, a žal je med kato staknila manjšo poškodbo stopala. Po posredovanju zdravniške službe je le nadaljevala v svoji kategoriji ‘U14 kata mlajše kadetinje’. S tremi zaporednimi zmagami je prišla v polfinale, ki pa ga je izgubila z 2:3. V repasažu je žal ponovila rezultat 2:3 in zasedla končno peto mesto.

Tadej je nastopil v dveh ekipah, ‘kata malčki’ in ‘kata dečki’, ter v obeh dosegel drugo mesto. V svoji starostni kategoriji ‘U10 kata malčki’ je s tremi zmagami suvereno, kot že celo leto, osvojil prvo mesto. V starejši kategoriji, ‘U12 kata dečki’, v kateri že prav tako celo leto niza odlične rezultate, je po zmagi v osmini finala v četrtfinalu izgubil z 2:3. Žal Celjan, ki ga je premagal, ni prišel v finale, tako Tadej ni imel možnosti za repasaž in morebitno tretje mesto.

Nastope v borbah je Tadej pričel v svoji starostni kategoriji ‘U10 kumite malčki pod 30 kg’. V prvi borbi mu je žreb nasproti postavil odličnega Hrvata, zmagovalca mnogih turnirjev. Tadej mu je odlično pariral in vodil večji del dvoboja. Pet sekund pred koncem pa je Hrvat povedel in zmagal. Kot je bilo pričakovano, je Hrvat prišel v finale in tudi zmagal, zato je Tadej dobil možnost repasažnih bojev in z dvema zmagama osvojil tretje mesto.

V svoji zadnji kategoriji ‘U12 kumite dečki pod 35 kg’ se je Tadej pomeril še s starejšimi in težjimi od sebe. Velik motiv mu je bil že prvi dvoboj, saj mu je nasproti stal leto starejši Celjan, ki ga je prej premagal v katah. Boj je bil zelo dinamičen in Tadej je zmagal s 6:3. V četrtfinalu je prišel še bolj izkušen nasprotnik, dve leti starejši aktualni državni prvak in tretjeuvrščeni iz balkanskega prvenstva. Tadej je šel v boj na vse ali nič – in dobil vse, saj ga je na začudenje vseh premagal z rezultatom 2:1. V polfinalu je Tadeju nasproti stal Poljak, ki je izločil lanskega državnega prvaka. Tadej, sicer tipični kataš, je lepo kontroliral borbo, zadal še 3 točke ter zmagal s 3:0. Tako je Tadej presenetil vse navzoče in prišel v finale borb starejše skupine.

Ta finale pa je prav posebna zgodba. Drugi finalist je bil domačin iz Trbovlja, letošnji državni prvak v kategoriji ‘U12 kata dečki’. Tadej je letošnji državni prvak v kategoriji ‘U10 kata malčki’ z mnogimi turnirskimi zmagami tudi med dečki. Glede na žrebno listo v kategoriji, bi se lahko srečala šele v finalu kar sta si tudi oba želela. Žal sta oba v katah zgodaj izpadla. So jima pa uspešni boji v njuni, sicer slabši disciplini borb, ponudili možnost, da se pomerita v finalu. Finale je spremljalo mnogo domačinov, ki so seveda navijali za svojega favorita iz Trbovlja. Dvoboj je tudi bil posnet za televizijo. Oba sta bila željna zmage, boj je bil zelo dinamičen, nič ni bilo ‘čakanja’. Nasprotnikovi nožni udarci proti Tadejevi glavi so bili zelo nevarni, a jih je Tadej uspešno nevtraliziral. Sam pa je uspel doseči dve točki in se razveselil končne zmage z 2:0. Mlada karateista sta si po končnem pozdravu s sodniki skočila v objem, in celo uro čakanja do podelitve preživela skupaj.

Karate klub Seki je bil z 11 zlatimi, 6 srebrnimi in 10 bronastimi najboljši klub med vsemi 112 klubi na tekmi in prejel velik pokal organizatorja!

S tekmo v Trbovlju so končane vse tekme v Sloveniji za leto 2022. V posebnem točkovanju Karate zveze Slovenije je Tadej Mavsar, 9-letni karateist iz Šmarja pri Jelšah, z zbranimi 97,1 točkami postal drugouvrščen izmed vseh slovenskih karateistov vseh starosti. Na prvem mestu je pristal 17-letnik iz Karate kluba Ljubljana z 99,4 točkami, udeleženec balkanskega, evropskega in svetovnega prvenstva.

Video reportaža (44:54 – Tadej s petimi medaljami, 45:34 – finale Tadej proti domačinu iz Trbovlja)

PETDESETI MEDNARODNI KARATE TURNIR TRBOVLJE, reportaža – YouTube