Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cvet šmarskega gospodarstva o inovacijah, lokalni identiteti, sedanjosti in prihodnosti


V Kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah so se v sredo na tradicionalnem srečanju župana z gospodarstveniki srečali podjetniki Občine Šmarje pri Jelšah. Na okrogli mizi so govorili o inovativnosti in sodelovanju za krepitev lokalne identitete. Letos so na seznam povabljenih uvrstili tudi kmetovalce, saj se je okrogla miza dotaknila tudi teh.

Za okroglo mizo so se zraven povezovalke pogovora Sergeje Javornik posedli mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Branka Aralica, direktorica Mrežnega podjetniškega inkubatorja Rogaška Slatina, Srečko Kunst, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah, Aleš Hvalc, izvršni direktor za inovacije v podjetju Pišek – Vitli Krpan, zlati gazeli Slovenije 2022, mag. Marko Jurak, direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah in župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš.

Iz publike razprave ni zamudil niti častni občan Občine Šmarje pri Jelšah, Franc Pišek, lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan in podjetnik leta 2022, Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine. Za okroglo mizo so se dotaknili energetske krize, Židan pojasnjuje, da gospodarski paket pomoči, ki bo sprejet v prihodnjih dneh, v vladi prinaša strošek elektrike podjetij nižji od 200€ na megavatno uro, dosegljivost do likvidnih kreditov …  Prav tako je velik del svojih besed namenil gospodarstvu Evrope, ki mora ostati konkurenčna ameriškemu, pri tem pa izpostavil, da je slovensko gospodarstvo v Evropi med nadpovprečnimi, bo pa država v prihodnosti namenila, 200 do 300 mio. evrov v kmetijstvo.

Reševanje kmetijstva se v veliki meri dotika tudi potrošnikov, ki kmetom postavljajo nerealne standarde; »Ko bomo v trgovini prenehali z iskanjem najbolj svetlečega jabolka in spoznali, da je manjše, nagubano in odrgnjeno jabolko bolj zdravo in ekološko ter lokalno pridelano, bo 1/3 vseh problematik v kmetijstvu rešena.«

Srečanje župana z gospodarstveniki za okroglo mizo »Z inovacijami in sodelovanjem za krepitev lokalne identitete«.

Župan Čakš je dejal, da je gospodarstvo v občini je uspešno, saj imajo kar 800 podjetij, ki zaposlujejo dobrih 2500 ljudi. Gospodarstvo v občini je opisal kot takšno, ki ne obremenjuje okolja, postavitev gospodarskih con je dobra in tako ne prihaja do mešanja s kmetijskimi površinami in nesoglasij iz tega. Občina več ne spada med degradirana območja, ima pa eno pomanjkljivost – odmaknjenost od avtocestnih povezav, saj je podjetjem v širitvi in razvoju to ključnega pomena, torej hitra povezava s preostalo Slovenijo in Evropo.

Uspešna zgodba podjetja Vitli Krpan se piše že 45 let. Hvalc meni, da je vztrajnost, pošteno in dobro delo s kančkom inovativnosti prava osnova za uspeh. Trenutno podjetje štipendira 11 posameznikov, velika investicija podjetja trenutno pa je nova lakirnica, katere namen je širitev zmogljivosti gospodarske družbe k trajnostno naravnanim investicijam z vlaganji v nove prostore, naprednejšo tehnologijo in avtomatizacijo poslovnih procesov, ki bodo prispevale k dekarbonizaciji in zelenemu digitalnemu prehodu.  Z izgradnjo montažno skladiščnega objekta se bo razširila zmogljivost gospodarske družbe, centra Feel Krpan in tehnološke opreme.

Marko Jurak poudarja, da je Slovenija zelo dobro začela z razvojem družinskih kmetij, ki pa se ne morejo primerjati z ogromnimi tovarnami pridelave hrane. Z dodatnimi dejavnostmi, kot je turistična dejavnost, lahko kmetije na Šmarskem še dalje uspešno živijo in se s temu izognemo izginotju statističnemu povprečju izginotja 650 kmetij na Slovenskem v vsakem letu. Obdelane površine zagotavljajo dovolj hrane zase in okoliš, poseljenost krajev in vključenost kmetov v družbo.

Branka Aralica pravi, da ženske na poslovno pot vstopajo deset let kasneje kot moški, bolj taktično in manj tvegano, bolj izobraženo, a žal manj samozavestno kot moški. Čeprav je 2/3 podjetnikov na Slovenskem še vedno moških, so podjetja, ki jih vodijo ženske, po njenih besedah dolgoročno uspešnejša.

Župan je ob koncu vsem povabljenim gostom poklonil darilo, med drugim tudi Ivanu Cajzeku, podjetniku leta 2022, sicer lastniku in in direktorju podjetja Gic Gradnje in Francu Pišku za prejem prestižnega priznanja Zlata gazela za podjetje.

N.O.