Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini ustanovljen 53. Rotary klub v Sloveniji


V Grand hotelu Rogaška je bil v četrtek pod botrstvom Rotary kluba Maribor Grad kot 53. v Sloveniji ustanovljen Rotary klub Rogaška Slatina.

Z ustanovitvijo kluba v Rogaški Slatini se v mestu pravzaprav obuja duh rotarijstva, ki je bil v Rogaški Slatini še kako živ že pred 92 leti. Prvi slovenski Rotary klub Maribor, ki je bil ustanovljen leta 1930, je bil v letih od 1930 do 1941 izjemno aktiven tudi na področju medklubskega sodelovanja. Prav v Rogaški Slatini je imel ta klub stalen prostor, v katerem je organiziral redna srečanja slovenskih, avstrijskih in hrvaških rotarijcev. Zato ne čudi, da je ustanovitev vzpodbudil in botrstvo nad ustanavljanjem kluba v Rogaški Slatini prevzel prav Rotary klub Maribor Grad, katerega aktualni predsednik je Slatinčan Franci Križan, sicer rotarijec že 25 let.

Triindvajset ustanovnih članov je za prvega predsednika Rotary kluba Rogaška izbralo Ivana Cajzeka, letošnjega podjetnika leta v Sloveniji. Na ustanovnem sestanku sta bila prisotna tudi nekdanji guverner slovenskega Districta 1912, dr. Otmar Zorn in sedanji Primus Districta Dušan Peterkovič.

Dr. Zorn, ki je že 30 let gonilna sila rotarijskega gibanja v Sloveniji je na ustanovnem sestanku takole povzel bistvo rotarijskega gibanja: »Delati dobro in pomagati drugim je človeška lastnost, ki je pri članih organizacije Rotary International še posebej izražena. Seveda pa Rotary ne predstavlja samo dobrodelno organizacijo. V prvi vrsti smo dobri prijatelji in to prijateljstvo skrbno negujemo. Smo ljudje različnih poklicev in smo vzorec družbe v malem. Kot pripadniki ugledne svetovne organizacije, Rotary International, imamo odprta vrata do vseh 36.000 klubov in več kot 1.400.000 članov po vsem svetu. Označuje nas tudi skrb za mlade, ki lahko preko naše organizacije spoznavajo svet, poklice, se družijo, izobražujejo in hkrati gradijo prijateljstva ob spoštovanju temeljnih rotarijskih načel kot so spoštovanje različnosti, strpnost, pravičnost, sočutje in ljubezen.«

Povedal je tudi, da član Rotaryja International ne more biti vsak. V organizacijo si lahko povabljen kot uspešni predstavnik svojega poklica in ugleden državljan. Sedež Rotary kluba Rogaška bo v Grand Hotelu Rogaška, kjer bodo v bodoče potekali tudi redni sestanki.