Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mlekarna Celeia v nadgradnjo čistilne naprave

Z novo naložbo v okolju prijazne tehnologije bodo njihove odpadne vode bistveno bolj prečiščene in bodo manj obremenjevale centralno čistilno napravo.

 

Mlekarna Celeia v prihodnjih dneh začenja z nadgradnjo čistilne naprave. Skoraj pol milijona evrov vredna naložba bo zaradi učinkovitejšega odstranjevanja maščob in manj mulja izboljšala kakovost odpadne vode, posledično bo manjša tudi obremenitev centralne čistilne naprave v Kasazah. Med tem prav v teh dneh v mlekarni v Arji vasi že poteka gradnja več kot 1000 modulov sončne elektrarne, s čimer bodo sami proizvajali del električne energije, ki jo potrebujejo za proizvodnjo.

 

Mlekarna Celeia nadaljuje korake za trajnostno odgovoren odnos do okolja. V naslednjih dneh se bo začela pomembna nadgradnja njihove čistilne naprave, ki bo pomembno prispevala k zmanjšanju obremenitev za okolje: »Obstoječo čistilno napravo bomo nadgradili tako, da bomo s procesom predčiščenja oziroma s flotacijo iz odpadne vode odstranili maščobe in tako razbremenili biološko stopnjo čiščenja na naši predčistilni napravi, ki obratuje že vrsto let,« je povedal vodja Službe za vzdrževanje, investicije in ravnanje z okoljem v Mlekarni Celeia dr. Matej Sedlar. Poleg omenjenega odstranjevanja maščob bodo dodali novo napravo za zgoščanje mulja, ki je bistveno učinkovitejša, s čimer bodo zmanjšali količino teh odpadkov. Tovrstna nadgradnja je pomembna predvsem zaradi narave odpadnih vod, ki bodo tako bistveno manj obremenjevale čistilno napravo v Kasazah.

 

Naložbo v nadgradnjo čistilne naprave v Mlekarni Celeia ocenjujejo na skoraj pol milijona evrov in če bodo uspešni na razpisu, bo del naložbe pokrila država. Zagotovo se bo del povrnil tudi skozi nižje stroške komunalnih storitev: »Pričakujemo da bo učinkovitejše predčiščenje odpadnih vod prispevalo k znižanju stroškov, ki jih imamo do Javnega komunalnega podjetja Žalec, saj je strošek čiščenja odpadne vode odvisen tudi od obremenitve odpadne vode, ki jo spuščamo na njihovo centralno čistilno napravo. Poleg omenjenega pričakujemo tudi prihranek električne energije,« razlaga direktor Mlekarne Celeia Vinko But. Zagotovo je pomembno tudi, kako bodo naložbo občutili bližnji prebivalci, saj se mlekarna s koraki k trajnostnemu odnosu do okolja neposredno trudi za zmanjšanje obremenitev okolja, v katerem sobivajo.

 

V Mlekarna Celeia med tem poteka še ena, s trajnostjo povezana naložba. Na strehah njihovih objektov Arji vasi gradijo lastno sončno elektrarno, v okviru katere bodo energijo pridobivali s pomočjo skoraj 1000 modulov. Z njimi bodo pokrili del letnih potreb po električni energiji, odločitev pa bo v času, ko cene energentov še vedno letijo v nebo, pomembno prispevala k učinkovitejšemu poslovanju in zmanjšanju stroškov. »S trajnostnimi ukrepi želimo zmanjšati porabo energije in vpliv na okolje. Prav zato nenehno posodabljamo tehnološke procese in jih transformiramo v okolju prijazne, kar je v zeleni, k tradiciji in naravi usmerjeni mlekarni, kot je naša, še kako pomembno,« zaključuje direktor Vinko But.

 

Mlekarna Celeia