Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vez med GZ Šmarje pri Jelšah in gasilci Krapinsko – zagorske županije ostaja tesna


Gasilci na obeh straneh meje imajo dolgo zgodovino uspešnega sodelovanja in tudi druženja. Ponovno so jo utrjevali konec novembra, ko je pri južnih sosedih potekal redni letni zbor predsedstev in poveljnikov Gasilske zveze Krapinsko – zagorske županije in Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

Po pozdravnih besedah ​​gostom in gasilcem so predsednik Gasilske zveze KZŽ Stjepan Skuliber, poveljnik Gasilske zveze KZŽ Marijan Lovrenčić in predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek ter poveljnik Bogdan Krumpak spregovorili o realiziranih aktivnostih v letošnjem letu in načrtih za prihajajoče leto 2023.

Na povabilo južnih sosedov se je odzvala tudi Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah.

Stjepan Skuliber se je zahvalil za organizacijo gasilske olimpijade, ki je potekala v Celju, hvale ni prikrajšal niti PGD Bistrica ob Sotli, ki je izvedlo 23. gasilsko tekmovanje v dolini Sotle, na katerem so sodelovala gasilska društva obeh strani mejne reke: »Veteranom želimo v prihodnjem obdobju nameniti posebno pozornost z organizacijo tekmovanj zanje, zato je bila v teh dneh na predsedstvu dana pobuda za ustanovitev odbora gasilskih veteranov. Naša želja je tudi, da z otroki in mladimi poskušamo njihova tekmovanja in druženje dvigniti na še višjo raven, o čemer smo se imeli priložnost prepričati na srečanjih v Sloveniji«, je poudaril Skuliber.

Ob tem se je zahvalil Krapinsko-zagorski županiji za podporo in županu Željku Kolarju. Škuliber dodaja, da regijska gasilska zveza združuje in nadaljuje tradicijo zagorskega gasilstva, še posebej pa se veseli stalnega vlaganja v usposabljanje in gasilski podmladek.

Zbrane je nagovoril predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek in izrazil zadovoljstvo nad izvedenimi aktivnostmi.

Erih Strašek
Erih Strašek

Med temi je posebej izpostavil sodelovanje na skupnih vajah in tekmovanjih ter projekte izjemnega pomena za obe strani čezmejnega prostora »Izboljšanje kakovosti sodelovanja in partnerstva NMP Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije – CRO-SI-SAFE«, v katerem kot partnerja sodelujeta Razvojna agencija Sotla in Občina Rogatec. Projekt bo trajal do 31. maja prihodnje leto. V nagovoru je poudaril naslednje: »Bila so tudi naša bratska druženja, ki bogatijo vsakega izmed nas, saj si izmenjujemo izkušnje s področja, predvsem pa cenimo naše druženje. Še posebej smo veseli tega, kar bomo kmalu organizirali, zahvaljujoč našemu Alojzu Tirgušku, ki ima veliko navdušenje nad organizacijo družabnih srečanj in tekmovanj veteranov obeh strani, kjer se lahko od vsakega naučimo nekaj novega.«

Prisotnim je svoje besede namenil prav častni predsednik Alojz Tirgušek in predstavil svojo vizijo, kako izboljšati gasilska tekmovanja naših veteranov, pa tudi sama družabna srečanja, da bi za gasilstvo navdušili tudi mlajše, hkrati pa nanje prenesli izkušnje svojega dolgoletnega operativnega dela v gasilstvu.

Gostitelj srečanja Rajko Jutriša, predsednik VZ Huma na Sutli, je nato s primernimi besedami nagovoril gasilce in na kratko predstavil samo skupnost, obenem pa pohvalil čezmejno sodelovanje, ki ga s skupnimi močmi gojijo že dolga leta.

Vse prisotne je motivacijsko pozdravil še regijski poveljnik Marijan Lovrenčić, poveljnik ZG Šmarje Bogdan Krumpak, eden izmed organizatorjev tekmovanja Dolina Sotle, Ivica Glas, za konec pa je zbrane nagovoril predstavnik glavnega gasilskega poveljstva, Hrvoje Ostović in dejal: »Današnje srečanje, medsebojni odnosi in aktivnosti, ki jih izvajate, so lahko primer dobre prakse kako mora sistem delovati. Ste vzor, da gasilstvo povezuje in ne pozna meja in za to vam čestitam. Vse to, kar sem danes slišal od vas, bomo poskušali aplicirati v ODU kot krovni organizaciji ali vgraditi v nek dokument, ki bo predpisal, kako naj stvari izgledajo, saj ste točno vi tisti, ki ste nam v vzgled.« 

*povzeto po Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije, pripravil Darko Fiket* 

N.O.