Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Četrt stoletja koncertov v Metulju


Poleti leta 1996 je mladina v Bistrici ob Sotli (ponovno) zavzela prostor, ki se nahaja pod odrom kulturnega doma. Dobro leto kasneje, decembra 1997, se je odvil prvi koncert: Klub Metulj je gostil mlado prleško zasedbo Dežurni krivci. To je bil prvi koncert na danes kultnem klubskem prizorišču in obenem povod za nastanek prvih bendov iz Bistrice ob Sotli.

Samo leto kasneje so se Dežurni Krivci vrnili na oder Kluba Metulj, kot predskupina pa je prvič nastopila bistriška zasedba Zmajev rep. Leta 1999 je bilo ustanovljeno Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, s tem pa je delovanje Metulja dobilo formalni okvir. Vzporedno z vedno pestrejšim koncertnim programom se je razvijala tudi lokalna glasbena scena. Prvima zasedbama Šaman (kasneje Malik) in Zmajev rep se je pridružil bend NoCenzura, kasneje pa še Eternia in (po razpadu prve) druga NoCenzura.

Prva samostojna plošča bistriškega benda je bila Ogenj skupine Zmajev rep iz leta 2003, leta 2005 pa je izšla kompilacija Urok, na kateri so pesmi vseh takrat aktivnih bistriških bendov (Eternia, NoCenzura, Malik in Zmajev rep). Takrat se je prvič govorilo o BoS fenomenu – o tem, da ima majhna skupnost z manj kot 1.500 prebivalci močno avtorsko alternativno glasbeno sceno. Hkrati je bil Urok prvi večji projekt mladinskega društva.

Seveda so se že od samih začetkov iskali načini, kako se povezati z lokalno skupnostjo in kako najti dialog z drugače mislečimi. Temu so bili namenjeni številni pogovori z lokalnimi prebivalci ter tudi dogodki in akcije, ki so se dotikali vseh prebivalcev. Leta 1999 smo na primer organizirali čistilno akcijo in očistili del struge reke Bistrice.

Danes, četrt stoletja kasneje po prvem špilu, ima društvo za sabo ogromno uspešnih projektov in se ves čas transformira v nekakšno platformo, ki ponuja prijave na številne razpise in možnost projektnih zaposlitev približno trem osebam letno, kar v tako majhni skupnosti ni malo. Koncertni program živi še naprej in je bogatejši in raznovrstnejši kot kadarkoli, glasbeniki in bendi iz Bistrice ob Sotli so prav tako izjemno aktivni, starejšim pa se priključujejo tudi mladi. Vse to bo jasno razvidno iz vrste dogodkov, ki bodo pospremili jubilej koncertov v Klubu Metulj.

Andrej Boštjančič Ruda: Minilo je 25 let in sprašujem se, ali je to veliko ali malo, in se hitro skušam potolažiti, da je čas relativna komponenta. V tem obdobju, od prvega koncerta Dežurnih krivcev do danes, se je v Metulju zganil marsikateri mladi um in tudi kakšen malo manj mlad. To se dejansko pozna v naši majhni vasi, ki je skozi leta postala odprt prostor za izražanje kritične misli. Povod za prvi koncert je bila želja, da bi se v Metulju zgodilo nekaj več kot samo mladostniško rajanje. In seme se je prijelo, tudi negovati smo se ga naučili in zdaj je že mogočno drevo, ki ga je včasih treba braniti pred napadalci in zajedavci. Vse ostalo se potem lahko zgodi, ker ima dobre pogoje. Po teh 25 letih sem dojel, da mi za to, ker želim spremeniti svet na bolje, ni treba postaviti sebe in vsega okoli mene na glavo in se strahovito bojevati za spremembe. To mi je pomagal spoznati Metulj, eden in edini.

Med 3. in 28. decembrom se bo v Metulju odvil sklop dogodkov, ki jih najdete tudi v napovedniku portala Kozjansko.info.

*naslovna ilustracija: Gaja Pekošak