Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zlata plaketa za filmarke iz Podčetrtka


Učenke Osnovne šole Podčetrtek so na 57. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije, ki ga je gostilo Novo mesto, prejele zlato plaketo.

Gledališka skupina Malinovci (Sara Amon, Špela Grilec, Larisa Vračun, Neja Šket, Elza Abram, Julija Strašek in Lili Zupan) na podčetrteški šoli deluje že mnogo let, v letošnjem letu pa so se zaradi tega, ker jo sestavljajo samo dekleta, preimenovale v Malince.

Malince so v šolskem letu 2021/22 v okviru izbirnega predmeta gledališki klub pod mentorstvom učiteljice Špele Mrkša ustvarile igrani film Po motivih pravljice zrcalce (Gregor Vitez), ki je bil premierno uprizorjen na šolski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku.

S filmom se jim je uspelo uvrstiti na 57. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije, ki je bilo v torek v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Pripovedovalka nas popelje v gozd, kjer zajec na gozdni jasi najde zrcalce, se pogleda vanj in se razveseli svoje slike. Nato na jaso prihajajo še druge živali: lisica, miška in medved. Vsak izmed njih trdi, da je slika z gozdne jase njegova. Na koncu odnese sliko domov medved. Seveda, saj si nihče ne upa oporekati medvedu velikanu.

Organizator srečanja je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Izbor filmov za državno srečanje je opravila selektorica, režiserka Kaya Tokuhisa, ki je izmed 50 filmov, ki so se prijavili na srečanje, izbrala najboljših 15. Na srečanju so predvajali projekcije izbranih filmov. Potekale so  tudi številne filmske delavnice za otroke in mentorje.

Srečanje se je končalo s podelitvijo nagrad in priznanj in kot že zapisano so Malince prejele zlato plaketo. Na OŠ Podčetrtek so veseli tudi sprično dejstva, da je to že drugi večji uspeh šolske gledališke skupine na državni ravni.

U.Š.; foto: OŠ Podčetrtek