Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju pri Jelšah letos prižig lučk prvi petek v decembru


Zaradi varčevanja ob energetski draginji letos v Šmarju pri Jelšah ne bo praznične razsvetljave ob cestah, ampak le ob osrednjem šmarskem prireditvenem prostoru in po Kalvariji. Slavnostni prižig lučk v Šmarju pri Jelšah bo v petek, 2. decembra.

Na ploščadi pred Kulturnim domom bo postavljenih 16 lesenih smrek, ki so jih izdelali varovanci Varstveno-delovnega centra Šmarje pri Jelšah. Smreke bodo na prvi petek v decembru dopoldan z okraski in prazničnimi lučkami okrasili otroci iz vrtca in osnovne šole, praznična razsvetljava pa bo slovesno prižgana ob 18. uri zvečer pred koncertom skupine Il Divji. Prav tako bo za čas prazničnega decembra okrašen še bor ob križišču za Obrtniško ulico, napis “SREČNO” pa se bo nahajal na ograji ob potoku v središču kraja. Za letošnjo okrasitev bodo uporabljene le varčne LED lučke, ki so bile kupljene v preteklih letih.

V Šmarju že poskrbljeno za varčno uporabo javne razsvetljave

Zaradi energetske draginje pa ni smiselno varčevati le pri praznični razsvetljavi, temveč tudi pri javni razsvetljavi. Glavnino varčevalnih ukrepov na področju rabe električne energije za javno razsvetljavo je bilo izvedenih z vzpostavitvijo pametne javne razsvetljave. V letu 2017 je bilo 546 luči zamenjanih za varčne LED luči z redukcijo, kar pomeni, da se v tretjini noči vsem lučem zmanjša svetilnost na polovico. Na ta način je bilo privarčevanih 45% porabljene električne energije v primerjavi z obdobjem pred menjavo luči. Letos so bile v znamenju varčevanja posamezne veje javne razsvetljave, kjer je to mogoče, reducirane, tako da sveti vsaka druga luč. Omejitvene ukrepe so sprejeli tudi pri osvetljevanju športnih površin v občini z urnikom ugašanja luči.

 

TŠM Šmarje pri Jelšah vas vabi, na prižig lučk in koncert skupine Il Divji, v Šmarje pri Jelšah. Več TUKAJ