V Šmarju pri Jelšah blagoslovili mlado vino ter se poveselili ob dobri glasbi in pijači (foto, video)

13. 11. 2022 18:36

V prvi polovici nedelje se je pri Šmarski vinski kleti odvil Pozdrav mlademu vinu, kjer je bila na voljo degustacija mladega vina, prav tako pa ni manjkalo druge okusne pijače in jedače. Dogodek je obiskala tudi vinska kraljica, predstavniki Evropskega in Slovenskega reda vitezov vina ter drugi višji gostje.

Dogodek je nastopil dva dni po martinovem, dnevu, ko se naj bi mošt spremenil v vino. Dan se je začel z blagoslovom vina v cerkvi Marijinega Vnebovzetja v središču kraja, nato pa so godbeniki šmarske godbe prisotne povedli do Šmarske vinske kleti, kjer jih je čakala lokalna tržnica, na kateri so se predstavljali lokalni ponudniki vin, hrane ter drugih izdelkov. Sledili so govori različnih prisotnih, med drugim je pomen vina ter martinovanja poudarila Ana Protner, 25. vinska kraljica Slovenije.

Na oder je stopil tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ki je poudaril, koliko vztrajnosti in truda je potrebnega pri obdelovanju trte. Prisotne pa so prav tako nagovorili predstavniki Evropskega in Slovenskega reda vitezov vina ter Gregor Krajnc, direktor Zavoda za turizem, šport in mladino.

Poskrbljeno tudi za glasbeno popestritev

Tekom dneva je bil prav tako možen ogled razstave Med jelšami v prostorih Skazove hiše. Na dogodku je bilo poskrbljeno tudi za kulturno popestritev, nastopili so namreč že prej omenjeni godbeniki šmarske godbe, na oder pa so prav tako stopili Ljudski pevci iz Zibike, harmonikaš Zoran Zorko, prisotnim pa so zaplesali tudi mladi člani folklornega društva. Povezovalni program sta vodila Helena Rančigaj in Igor Habjan.

Med dogodkom pa je v prostorih Šmarske vinske kleti potekala novinarska konferenca, ki jo je pripravil Zavod za turizem, šport in mladino v Šmarju. Na konferenci je direktor zavoda Gregor Krajnc podrobno predstavil strategijo razvoja turizma v občini Šmarje pri Jelšah, več o strategiji boste lahko prebrali v jutrišnjem prispevku.

Oglejte si še fotografije in video z dogodka:

Še fotogalerija:

D. K.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X