Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjanskem parku vzpostavili prvo vzrejno postajo za velikega pupka v Evropi


 V letošnjem letu so v Kozjanskem parku s prenosom znanja in izkušenj danskih ter nemških partnerjev v okviru projekta Life Amphicon prvič vzpostavili vzrejno postajo za dvoživke, ki je prva tovrstna vzrejna postaja v Sloveniji in prva vzrejna postaja za velikega pupka v Evropi. 

Krepitev populacij s podporno vzrejo posameznih vrst dvoživk v vzrejnih postajah je marsikje v tujini sicer že dodobra uveljavljena praksa. Namen podporne vzreje je okrepiti populacije vrst, ki so na določenih območjih prisotne le še v majhnih izoliranih populacijah. Ena takšnih je tudi populacija velikega pupka (Triturus carnifex) v Jovsih, ki so del območja Natura 2000 Dobrava – Jovsi. Njeno številčnost želijo povečati do te mere, da bodo, ob hkratnem izboljšanem stanju habitatov, vrste v prihodnje zmožne preživeti same.

Konec aprila so v Jovsih opazili prva jajca, ki jih samice pupkov zavijajo posamezno v liste potopljenih rastlin. Takšne rastline z odloženimi jajci so bile nato prenesene v vzrejno postajo v Podsredi. Teden dni kasneje so že opazili prvo ličinko. Za izlegle ličinke so skrbeli do njihove preobrazbe v mlade osebke, nato pa so bili izpuščeni nazaj v naravo. Do začetka jeseni so v Jovse vrnili 166 mladih osebkov te repate dvoživke, s čimer so presegli zadano število vzrejenih ličink.

Letošnja sezona pa ni zadnja. Podporna vzreja bo potekala še v naslednjih letih, hkrati pa bodo v okviru projektnih akcij izboljšali stanje vodnih in kopenskih habitatov. Glavni ukrep je izkop novih mlak za dvoživke, saj se večina vodnih teles na območju Jovsov čez poletje izsuši, kar dvoživkam onemogoča uspešen razvoj. Februarja 2021 so na zakupljenih parcelah izkopali tri mlake, ki so bile v letošnjem letu že polne življenja. Mlake pa niso naselile le dvoživke, temveč tudi raznovrsten nabor drugih organizmov. To jesen nadaljujejo z izkopi dodatnih sedmih mlak, ki bodo pripomogle k ohranitvi populacije velikega pupka ter ohranjanju celotne biotske pestrosti območja Natura 2000.

Ličinka velikega pupka
Vzpostavljanje nove mlake
Prva izkopana mlaka
Vzrejna postaja v Podsredi