Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sredi noči v Šmarju zalotili Afganistance, v Imenem pa Ruse. Avstrijci nezadovoljni z varovanjem schengna


Nezakonite migracije so letos v velikem porastu, saj je prestreženih prebežnikov v Sloveniji približno 150 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Najbolj pod pritiskom je sicer Primorski konec, saj je Slovenija za migrante prehodna država na Zahod. Če so od slovenske policije prestreženi, pa zaprosijo za azil, da jim ni odvzeta svoboda gibanja in pot lahko potem nadaljujejo.

Takšna primera sta se zgodila minule dni na območju Kozjanskega in Obsotelja. Policisti so tako v ponedeljek v Imenem prestregli 11 ruskih državljanov, ki so nezakonito prestopili mejo. Vsi so zaprosili za azil.

V Šmarju pri Jelšah pa so najprej sredi dneva zalotili štiri ilegalne prestopnike meje iz Afganistana, nekaj pred eno zjutraj pa so na območju Svetega Roka izsledili še devet državljanov Afganistana, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito in bili nastanjeni v azilni dom.

Avstrijci zaradi propustnosti schengenske meje najprej nasprotovali širitvi na Hrvaško

Te dni se države članice EU-ja odločajo, ali bodo schengensko mejo razširili na zunanje meje držav članic Hrvaške, Romunije in Bolgarije. Kazalo je, da se zna zatakniti pri Avstriji, saj je avstrijski notranji minister Gerhard Karner v več javnih nastopih izrazil nasprotovanje širjenju shcengna, češ da : “Razmere v Evropi povsem jasno kažejo, da je zaščita zunanjih meja neuspešna in če sistem ne deluje, se ga ne sme širiti.” Po pritisku Bruslja je sicer Avstrijski kancler Karl Nehammer nato dejal, da Avstrija vstopa Hrvaške v schengen ne bo blokirala z vetom.

R. Č. Foto: prizor z meje: zajetje nezakonitih prestopnikov meje

Več o dogajanju na meji in evropskih ter slovenskih težavah s porastom nezakonitih migracij v članku na portalu Domovina.je:

Avstrija nezadovoljna z varovanjem schengenske meje. Kje vse končajo begunci in ilegalni migranti v Evropi in Sloveniji?