Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Soočenje kandidatov za slatinskega župana: o stolpu Kristal, letnem kopališču, prihodnosti mladih in še čem (video)


V soboto popoldne je v osrednji dvorani Kulturnega centra Rogaška Slatina potekalo soočenje županskih kandidatov, ki ga je organiziralo Društvo Aktivna mladina slatnska. Aktualnemu županu, mag. Branku Kidriču, sta se na soočenju pridružila protikandidata, Robert Reich in Albin Šrimpf, ki je kot zadnji najavil svojo kandidaturo.

Na soočenju treh kandidatov za županski stolček so se dotaknili številnih tematik. Povezovalka programa jih je v soočenje pospremila s tremi splošnimi vprašanji, namenjenimi vsakemu kandidatu. Tako so v uvodu predstavili svoj program, pomanjkljivosti, ki jih vidijo v Občini Rogaška Slatina in kaj bi k temu doprinesli, ter njihove osebnostne lastnosti in vrednote, ki bi jih oblikovale v poslušnega ter sposobnega župana.

Soočenje županskih kandidatov v Rogaški Slatini, 5. 11. 2022

Vedoželjni občani, ki bodo pomembno odločitev izbirali 20. novembra, so dodobra napolnili dvorano. Je pa na spletu organizator dogodka Aktivna mladina slatnska zbiral vprašanja ljudi, teh se je nabralo kar 40. Nekatere izmed njih je voditeljica soočenja kandidatom tudi zastavila.

Precej se jih je navezovalo na Razgledni stolp Kristal, kateremu Šrimpf in Reich nasprotujeta in ne verjameta, da bo rešil slatinski turizem. Dotaknili so se tudi prihodnosti mladih v kraju ter kaj bi, če bi jih volivci izbrali, zanje postorili. Kot tretje spletno zastavljeno vprašanje je prihajalo iz strani PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki si želijo izgradnje novega gasilskega doma. In kako so argumentirali?

Šrimpf: »Tudi sam sem bil gasilec, nisem več aktiven, a dobro vem, kaj je gasilstvo, saj sem med prvimi tremi na UE prejel naziv višji gasilski častnik. Prostori gasilskega doma PGD Steklarna Rogaška so dotrajani in enaki kot pred tridesetimi leti, čeprav se je vloga gasilcev od takrat do danes zagotovo spremenila. Zavzemam se za izgradnjo, vendar temu sledi široka tematika razprave, ali res potrebujemo dva PGD-ja. Spoštujem tradicijo in obe ekipi, a je treba biti jasen, da imata obe društvi občasne težave z ekipo, ko je potrebno na teren. Urediti to je prva prioriteta, kateri sledi izgradnja gasilskega doma. To absolutno podpiram.«

Kidrič: »Vsa štiri gasilska društva odlično delujejo, potrebujemo jih čedalje več, saj sami vemo, da njihovo delo še zdaleč ne obsega le gašenja požarov. PGD so največja prostovoljna organizacija v Sloveniji, zato si zaslužijo vso podporo občinskega proračuna, kar jim dajemo že vrsto let. Z vodstvom PGD Steklarna Rogaška že dve leti iščemo primerno lokacijo za izgradnjo novega gasilskega doma. A žal je s strani gasilcev predlagana lokacija obsegala možnost poplavne ogroženosti v tej meri, da objekta te vrste tam ni možno graditi. Odprti smo za nove ideje primernih lokacij in če najdemo pravo, bi v prihodnje skupaj zagotovo zgradili nov gasilski dom. V mojem programu gradnja novega gasilskega doma ni zapisana le, ker do danes nismo mogli zagotoviti primerne lokacije, kar še naprej usklajujemo z vodstvom PGD Steklarna Rogaška.«

Reich: »V težavi vsi najprej pomislimo na gasilce, so naši junaki, ki so v pogonu 24 ur na dan. Kot sta že protikandidata omenila, PGD Steklarna Rogaška Slatina potrebuje nov gasilski dom. Gradnjo bi kot izvoljeni župan zagotovo podpiral, kar podpiram že sedaj in bi se za izgradnjo tega zavzel v vsej meri.«

Nekaj poudarkov posameznih kandidatov:

Albin Šrimpf je županu očital, da v svoje delo premalo vključuje ljudi ter ne sodeluje z vsemi v občinskem svetu, kar je označil za “enoumje”.

Branko Kidrič: “Govori se, da ni stanovanj za mlade družine. Trenutno imamo čakalno listo za neprofitna stanovanja prazno, na razpolago pa imamo 7 stanovanj, ki jih bomo v vmesnem času prenovili in bodo namenjena za neprofitna najemna stanovanja.”

Robert Reich: “Ko gre za mlade, so prva stvar delovna mesta, druga dostopnost stanovanj za mlade, potrebno pa je mlade tudi spodbujati v samo delovanje občine.”

(več v videu)

Uro in pol trajajoče soočenje je s svojimi vprašanji in sledečimi odgovori kandidatov zaključila publika. Eno izmed vprašanj je bilo namenjeno mag. Kidriču, o koncesijah v zdravstvu:

Branko Kidrič: »Pred kratkim smo pridobili zdravnico družinske medicine, ostaja tudi obstoječa zdravnica te specializacije, zato zanikam besede, da 600 krajanov nima možnosti vpisa k družinskemu zdravniku. Vrstni red podeljevanja koncesij je potrebno spoštovati, pri tem pa ima ZD prvo besedo. V to se občina ne vpleta, preden ZD ne sporoči, da zobozdravstvene ekipe ne more zagotoviti. Šele takrat pristopi h koncesiji občina. Finančno in vsebinsko se z zdravstvom na občini posebej ukvarjamo, saj je velika odgovornost. A to ni tako enostavno, ko pa zdravnikov na trgu primanjkuje. Stanje je zdaleč od tega, da bi Občina Rogaška Slatina zdravnike z lahkoto pridobila, zato so takšne govorice brezpomenske.«

Vabimo vas k ogledu videoposnetka, v katerega smo strnili še nekaj bolj zanimivih odlomkov (levo Albin Šrimpf, v sredini Branko Kidrič, desno Robert Reich):

N.O.