Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znani Kozjanci, Obsoteljčani in Slovenci, ki so nas zapustili v minulem letu


Danes je prvi november, s tem pa dan spomina na umrle. Ob tem času mnogo Slovencev in Slovenk obišče grobove svojih bližnjih ter jim pokloni sveče. Prav tako pa se lahko spomnimo tudi na poznane osebe iz okolice ter Slovenije, ki so nas zapustile v zadnjem letu. V tem članku je zbranih nekaj takih.

Stanislav Lesnika

Februarja je v 78. letu preminil Šentjurčan Stanislav Lesnika, predsednik šentjurske občinske skupščine v obdobju 1978-1982.

V 98. letu je aprila umrl Šentjurčan Konrad Leskovšek, nekdaj predstojnik šentjurskega urada javne službe, ki jo danes poznamo kot Center za socialno delo.

Julija je v 92. letu umrl Šentjurčan Vincenc Puser, nekdanji direktor šentjurske komunale.

V 90. letu je preminila Šentjurčanka Ivana Klepec, rojena Vrečko, nekdanja učiteljica in pesnica.

Januarja se je v 90. letu poslovil Franc Korenjak iz Lokarij pri Šentjurju. Dva mandata je bil šentjurski občinski svetnik z liste Nove Slovenije.

Januarja letos se je v 58. letu poslovil nekdanji direktor Nove kreditne banke Maribor (NKBM) in Pošte Slovenije Aleš Hauc, ki je po stari mami izviral z Vrha pri Šmarju pri Jelšah.

Jožef Planinc

Oktobra je v 77. letu starosti umrl nekdanji župan občine Kozje, Jožef Planinc, rojen na Gorjanah. Bil je dolgoletni direktor podjetja Mont in v mandatu 1998 – 2002 tudi župan Občine Kozje. Aaktivno se je tudi družbeno udejstvovanja. Bil je član in podpornik različnih društev v občini, vseskozi pa tesno povezan z domačimi kraji in njihovimi prebivalci.

Letos umrlo tudi mnogo znanih Slovencev

V 52. letu starosti je po hudi bolezni umrl Zoran Tesko, nekdanji slovenski futsal reprezentant in nekdanji selektor reprezentance do 21 let. Tesko je kar 15 let nosil dres Litije, ob tem pa je po eno leto še član Zagorja in ljubljanskega Metropola. V karieri je osvojil šest naslovov državnega prvaka. Med letoma 1995 in 2000 je bil tudi državni reprezentant, v dresu Slovenije pa je zbral 26 nastopov, dosegel je šest golov. Nato je postal tudi trener, najprej pa je vodil Litijo, delo pa je nadaljeval pri FC Bronx Škofijah, Dobovcu, Kobaridu ter bil tudi trener v ŠD Mlinše in ŠD Extrem.

V zadnjem letu nas je zapustil tudi Boris Cipot, slovenski novinar, rojen leta 1952 v Murski Soboti. Kot novinar je delal pri Večeru, RTV Sloveniji, Nova24TV ter V fokusu, v zadnjih svojih letih je bil odgovorni urednik spletne strani Prava.

Letos je v 80. letu starosti umrl tudi lastnik največje vinske kleti v severovzhodnem delu Slovenije in lastnik blagovne znamke Puklavec Family Wines, Vladimir Puklavec. Obogatel je v tujini, revija Manager pa ga je lani uvrstila na 55. mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Puklavec je bil tudi dolgoletni član ter sponzor Rokometnega kluba Jeruzalem Ormož.

Goran Sanković

V 43. letu je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković. Med letoma 1996 in 2001 je igral za matični CMC Publikum iz Celja, nato pa je odšel v tujino. Sprva je eno sezono igral na Češkem pri Slavii iz Prage, nato med letoma 2002 in 2004 v Grčiji za Akratitos in Panionios. S slovensko reprezentanco se je leta 2002 udeležil svetovnega prvenstva, na katerem pa ni nastopil. Zaradi hujše poškodbe kolena je leta 2004 sklenil nogometno kariero, a ostal v nogometu.

V 79. letu starosti je umrl tudi  Tit Doberšek, dolgoletni novinar, urednik in direktor Dela. Tam je začel delati leta 1968 kot reporter v ljubljanski redakciji. Zaradi svojega dela je bil nedvomno eden od najvidnejših slovenskih časnikarjev. Po odstopu s funkcije predsednika uprave leta 2001 je kot novinar ali urednik delal v kulturni redakciji Dela. Upokojil se je leta 2008.

V začetku letošnjega leta se je poslovil Andreja Barage, odvetnik, pred tem pa sodnik in tožilec, ki je bil kot tožilec tudi v posebni skupini za pregon organiziranega kriminala, kot sodnik pa nekaj časa celo predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča. Umrl je v starosti šestinpedeset let.

Boris Pahor

V 109. letu je preminil Boris Pahor. Veljal je za enega najpomembnejših slovenskih zamejskih pisateljev, obenem je tudi eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev. Večkrat so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost.

V 81. letu starostu je umrl slovenski igralec Radko Polič Rac. Bil je član ansambla ljubljanske SNG Drame, nastopal pa je v številnih gledaliških predstavah in slovenskih filmih. V svojem ustvarjalnem opusu je ustvaril čez sto gledaliških, prek petdeset filmskih in več deset radijskih vlog. Zato je vlada odločila, da se za preminulega Radka Poliča Raca organizira pogreb z vojaškimi častmi.

Letos je umrl tudi Jože Mencinger, minister za gospodarstvo Republike Slovenije in podpredsednik Vlade Republike Slovenije, odgovoren za gospodarske zadeve v prvi vladi države in sicer od 1990 do 1991. Leta 2002 je postal državni svetnik, leta 2014 pa neuspešno kandidiral na listi Pozitivne Slovenije na volitvah v Evropski parlament.

Še nekaj znanih Slovencev, ki so umrli v minulem letu

Novembra 2021 je v 96. letu starosti umrla Sonja Vrščaj, ženska, ki je preživela Auschwitz, taborišče, kjer so ji vzeli dostojanstvo, a nikoli volje do življenja in ljubezni do domovine.

Novembra 2021 je v 39. letu starosti v nesreči na smučišču umrl eden najuspešnejših slovenskih deskarjev vseh časov Marko Grilc.

Novembra 2021 je po kratki in hudi bolezni je v 69. letu starosti umrl režiser in scenarist Franc Arko.

Decembra 2021 je v 84. letu starosti umrl nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje Lovro Šturm.

Februarja se je v 71. letu starosti poslovil legendarni kantavtor, aktivist in pronicljiv kritik družbenega dogajanja Marko Brecelj, ki je ustvarjal na številnih umetniških področjih, bil močno angažiran v kulturi, slovensko in jugoslovansko glasbeno sceno pa je zaznamoval kot ustanovitelj, pisec in pevec kultne zasedbe Buldožer.

Aprila se je v 96. letu starosti poslovil akademik in eden vidnejših sodobnih skladateljev Janez Matičič.

Aprila se je v 96. letu starosti poslovil znan slovenski slikar France Slana, ki je bil najbolj poznan po svojih akvarelih in slikah, ki jih je naslikal v tehniki olje na platnu.

Maja se je v 78. letu starosti poslovil Jože Balažic, trobentar Ansambla bratov Avsenik.

Maja se je v 103. letu starosti poslovil nekdanji slovenski atlet Marko Račič.

Maja je v 109. letu starosti je na svojem domu v Trstu umrl znameniti tržaški pisatelj in mislec Boris Pahor. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi.

Junija se je po težki bolezni v 71. letu starosti poslovil Geza Erniša. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo pa je opravljal 18 let, do leta 2013.

Junija nas je v 69. letu starosti zapustil legendarni slovenski novinar in športni komentator Miha Žibrat.

Julija je umrla umetnostna zgodovinarka, kuratorka in likovna kritičarka Aleksandra Kostič.

Avgusta je v komaj 27. letu starosti med potopom na dah umrl glasbenik Matej Kravcar.

Avgusta je v 78. letu starosti umrl je ekonomist in nekdanji politik Marjan Senjur.

Avgusta je v 52. letu starosti po hudi bolezni umrl Zoran Tesko, nekdanji slovenski futsal reprezentant in tudi nekdanji selektor reprezentance do 21 let.

Avgusta je v 61. letu starosti umrl slovenski akademski slikar Roman Uranjek.

Oktobra se je 90. letu starosti poslovil skladatelj in pianist Jure Robežnik, ki se je med drugim podpisal pod nekatere najbolj znane slovenske popevke.

Oktobra nas je v 76. letu starosti zapustil filmski režiser in scenarist Tugo Štiglic, ki je mnoge generacije na nek način zaznamoval s filmom Poletje v školjki. Kot asistent režije je sodeloval še pri številnih celovečernih igranih filmih drugih režiserjev, med  drugim tudi pri filmu Sreča na vrvici, Učna leta izumitelja Polža in Ko zorijo jagode. Režiral je še vrsto dokumentarnih, reportažnih, propagandnih in etnografskih filmov, mladinskih oddaj in radijskih iger.

Oktobra se je poslovila Marjetica Ana Rudolf Rupel, žena nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

Oktobra je v 89. letu umrl eden izmed najvidnejših slovenskih hokejskih delavcev in prvi predsednik Hokejske zveze Slovenije Janko Popovič.

Avgusta je v starosti 86 let po krajši bolezni umrl nekdanji poslanec državnega zbora in politik Ivo Hvalica.

Vir: FB / Knjižnica Kozje, Wikipedia