Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina kot mesto v gosteh na 38. Slovenskem knjižnem sejmu (foto)


Občina Rogaška Slatina je prejela častno povabilo, da se na 38. Slovenskem knjižnem sejmu predstavi kot mesto v gosteh. Letošnji knjižni sejem je tematsko posvečen 100. obletnici rojstva priljubljene otroške pisateljice in novinarke Ele Peroci, ki je bila rojena prav v Rogaški Slatini.

Ta teden med 22. in 27. novembrom lahko na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani prepoznate stojnico Občine Rogaška Slatina na največjem knjižnem dogodku leta, ki združuje do 400 kulturnih prireditev in še več »knjižnih moljev«. Rogaška Slatina je bila k sodelovanju povabljena kot gostujoča občina, saj predstavlja rojstni kraj Ele Peroci, katere stoto obletnico rojstva so tudi v kraju skozi vse leto proslavili z različnimi dogodki. To leto je tako tudi za slovensko književnost in Slovenski knjižni sejem izjemno leto, zato se je Rogaška Slatina povabilu z veseljem odzvala in zavihala rokave.

Občina Rogaška Slatina se vse dni v tednu predstavlja na sejemskem prostoru. Obenem gre za odlično promocijsko priložnost kraja skozi kulturo, za vse obiskovalce pa so pripravili štiri različne dogodke v sodelovanju z Občino Rogaška Slatina, JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina in Knjižnico Rogaška Slatina.

V torek so dogajanje posvetili Eli Peroci. Lutkovno predstavo Pozabljene pravljice so za vse predšolske obiskovalce izvedle dijakinje in dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane. V sredo smo jih obiskali tudi mi, ko so izvedli Branje ob zdravilni vodi. Na odru so o Rogaški Slatini in njeni zgodovini skozi zgodbe domačinov razpravljale in brale Erna Ferjanič, predsednica Literarnega društva Sončnica, Marija Čakš o zdravilni vodi in zdravilnih vrelcih, kot povezovalka diskusije pa se jima je pridružila Alenka Vodušek. Delavnico je glasbeno obarvala domačinka Manca Druškovič.

Branje ob zdravilni vodi in nastop Mance Druškovič.

V četrtek so z naslovom Rogaška Slatina in Anin dvor predstavili kraj, Anin dvor in Kraljevo zbirko, katere lastnik je znan zbiratelj Nani Poljanec. Gostili so tudi njemu drage in zanimive goste, ki sodelujejo v okviru grupe Kunsthaus, Peter Mikša, Sara Špelec, Daniel Siter in glasbenik Andrej Toplišek ter so ustvarili že več knjig.

V petek se je predstavil Šolski center Rogaška Slatina. Potekala je delavnica Zinka Črepinka s predstavitvijo slikanic in lutkovne predstave o Zinki Črepinki, pogovor z avtorico, slikanje dijakov ŠCRS na steklo ter nastop šolske glasbene skupine. Vse skupaj je bilo vezano na steklarsko tradicijo in pritegnilo mnoge radovedne poglede obiskovalcev.

Na dogodku smo srečali tudi znane domačine, med drugimi je svoj kraj z obiskom podprl župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, ter direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, Nataša Koražija, ki je živahno dogajanje strnila v nekaj besed:

»Zelo smo ponosni, da se lahko predstavljamo na pomembnem dogodku, kot je Slovenski knjižni sejem in se povabilu hvaležno odzvali. V dopoldanskem času pouka sejem in posledično nas obišče ogromno predšolskih otrok, učencev in dijakov, torej obiskovalci mlajše generacije, popoldne pa se pri nas ustavi veliko starejših posameznih obiskovalcev. Vsi brez zadržkov poudarijo, da so v Rogaški Slatini že bili, ali pa imajo tam sorodnike in prijatelje. Res nas veseli, da  sodelovanje na sejmu  prinaša še dodatno promocijo našega kraja. Knjige, ki jih predstavljamo v svojem kotičku smo pripeljali iz domoznanskega oddelka naše knjižnice, ob enem pa me veseli, da so poleg teh obiskovalci izkazali veliko zanimanje za kakovostne dogodke, ki smo jih v sodelovanju z Občino Rogaška Slatina in JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina pripravili zanje.«

Vabimo vas k ogledu fotogalerije.

 

N.O.