Rezultati referendumov 2022: v šmarskem volilnem okraju na vseh treh referendumih večinsko proti

27. 11. 2022 19:05

Za nami je še ena volilna nedelja, ta pa je tudi zadnja letos v občinah, kjer je bil župan že izvoljen. Tokrat volivci in volivke na referendumih odločamo o usodi treh zakonov in sicer o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o RTV Slovenija.

Po okoli 97 % preštetih glasov na vseh treh referendumih je rezultat jasen, povsod so prevladali glasovi ZA. Kako pa smo glasovali na vsakemu izmed referendumov? Volilna udeležba na tokratnih referendumih je bila 41 odstotna, kar pomeni, da se je pri dobrih 97 % preštetih glasovih na volišča odpravilo okoli 675.000 volilnih upravičencev.

Referendum o noveli zakona o vladi

Ta je najbolj izenačen izmed vseh treh. ZA je ob 97 % preštetih glasov glasovalo 56,4 odstotkov volivcev, proti pa 43,6 %. V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah je sicer prevladal glas PROTI, saj je proti uvedbi novega zakona glasovalo kar 54,8 odstotkov volivcev. Prav tako je bil večji delež glasov proti uvedbi zakona v volilnem okraju Šentjur, kjer je PROTI glasovalo 56,3 % volivcev.

Rezultati volitev po volilnih okrajih

Referendum o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi

Za sprejetje novele zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62 % volivcev, proti pa 38 %. Drugačna zgodba pa se je razvila v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, kjer je ZA glasovalo “samo” 49,3 % volivcev. Podobno je v volilnem okraju Šentjur, kjer je ZA glasovala slaba polovica.

Rezultati volitev po volilnih okrajih

Referendum o noveli zakona o RTV Slovenija

Na referendumu o noveli zakona o RTV Slovenija je PROTI glasovalo 37,4 % volivcev, ZA pa 62,6 %. V šmarskem volilnem okraju je PROTI glasovalo 50,4 %, v šentjurskem pa 49,8 % volivcev.

Rezultati volitev po volilnih okrajih

Foto: posnetek zaslona DVK

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X