Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rezultati lokalnih volitev v Rogaški Slatini, Šentjurju, Šmarju in drugih občinah KiO 2022


V nedeljo so v 212 slovenskih občinah potekale lokalne volitve, na katerih so občani izbirali vodstva občin za naslednja štiri leta. V osmih občinah Kozjanskega in Obsotelja so bile štiri take, kjer je bil rezultat že jasen, saj je kandidiral le en kandidat. To so Šmarje pri Jelšah, Dobje, Kozje ter Podčetrtek.

Med tem pa sta v drugih občinah kandidirala dva ali več kandidatov. V Šentjurju sta kandidirala trenutni župan mag. Marko Diaci ter Jelka Godec, v Rogaški Slatini so kandidirali mag. Branko Kidrič, Robert Reich ter Albin Šrimpf. Za županski stolček sta se v Rogatcu pomerila Martin Mikolič ter Fredi Ferčec, v Bistrici ob Sotli pa Franjo Debelak in Robert Žučko.

Občina Šentjur:

Sedanji župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je po 99,97% preštetih glasov s 70,58% glasov premagal Jelko Godec. Volilna udeležba je bila 54,19%.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov (po 99,97% preštetih) Odstotek glasov
1. mag. Marko Diaci Matjaž Žmahar in skupina volivcev 6.094 70,58%
2. Jelka Godec SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA 2.540 29,42%

Po skoraj vseh preštetih glasovih naj bi 10 svetnikov dobila Županova lista, osem SDS, tri Gibanje Svoboda, dva SLS po enega pa DeSUS, SD ter NSi. Izvoljene kandidate v Krajevne skupnosti si lahko ogledate tukaj.

Občina Rogaška Slatina:

V Rogaški Slatini ni prišlo do spremembe župana. Mag. Branko Kidrič je zmagal z veliko večino skoraj 64 odstotkov glasov. Kidriča je sicer tokrat volilo okoli 200 občanov manj, kot pred štirimi leti. Volilna udeležba je bila tokrat 42,29%.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. mag. Branko Kidrič NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI 2.519 63,93%
2. Robert Reich Marija But in skupina volivcev Nestrankarska lista Srčno za Rogaško 1.033 26,22%
3. Albin Šrimpf Janez Čobec in skupina volivcev Nestrankarska lista Gibanje za Rogaško Slatino 388 9,85%

Največ, pet svetnikov, bo dobila SDS, štiri Gibanje Svoboda, tri NSi, po dva SD in nestrankarska lista Srčno za Rogaško, po enega pa DeSUS, SLS ter nestrankarske liste Gibanje za Rogaško Slatino in za razvoj Rogaške in podeželja. Rezultate glasovanja za krajevne skupnosti in izvoljene kandidate si lahko ogledate tukaj.

Občina Rogatec:

V občini Rogatec je z veliko večino Martin Mikolič ostal na županskem stolčku. Za njega je glasovalo 74,48% volivcev. Tokrat je za njega glasovalo okoli 150 občanov več, kot na prejšnjih volitvah. Volilna udeležba je bila 53,54 odstotna.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. Martin Mikolič NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI 1.010 74,48 %
2. Fredi Ferčec SOCIALNI DEMOKRATI 346 25,52 %

V občini Rogatec je največ svetnikov, in sicer pet, dobila NSi, po dva so dobile Lista za razvoj Rogatca, SDS in SD, en mandat pa Oživimo Rogatec. Izvoljene v krajevne skupnosti najdete tukaj.

Občina Bistrica ob Sotli:

Še en županski mandat je prejel Franjo Debelak, trenutni župan Bistrice ob Sotli. Za njega je glasovalo podobno število volivcev kot pred štirimi leti, volilna udeležba pa je bila tokrat 67,20 odstotna.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. Franjo Debelak DUŠAN BERKOVIČ IN SKUPINA VOLIVCEV 484 62,37 %
2. Robert Žučko MARJAN FENDRE IN SKUPINA VOLIVCEV 292 37,63 %

Franjo Debelak je s svojo listo dobil pet občinskih svetnikov, tri svetnike je dobil Robert Žučko in skupina volivcev, enega pa NSi. Izvoljene kandidate najdete tukaj.

Občina Šmarje pri Jelšah:

V Šmarju pri Jelšah trenutni župan Matija Čakš ni imel protikandidata. Zmagal je s 2.968 glasovi podpore. Volilna udeležba je bila 36,59%, kar je manj kot pred štirimi leti, ko je znašala dobro polovico vseh volilnih upravičencev.

Po štiri občinske svetnike so dobile Lista Jelša za razvoj, Lista Naša občina Šmarje ter SDS, tri mandate je dobilo Gibanje Svoboda, dva mandata NSi, po en mandat pa SLS in SD. Rezultate glasovanja za krajevne skupnosti in izvoljene kandidate si lahko ogledate tukaj.

Občina Podčetrtek:

Trenutni župan Peter Misja ni imel protikandidata, zmagal je s 1.207 glasovi podpore. Volilna udeležba je bila 43,72%, pred štirimi leti pa 46,7 odstotkov.

Tri občinske svetnike je dobila Lista za trajnostni razvoj občine Podčetrtek, po dva Lista za KS Pristavo, ROD Lista za razvoj in obnovo doma in SDS, po enega pa Lista za KS Polje ob Sotli, Naše Obsotelje ter SD. Izvoljene kandidate v Krajevne skupnosti si lahko ogledate tukaj.

Občina Kozje:

Tudi v Kozjem trenutna županja Milenca Krajnc ni imela protikandidata, zmagala je z 915 glasovi podpore. Volilna udeležba je bila 37,58%.

V občinski svet so izvoljeni Dejan Bah, Boštjan Prešiček, Boštjan Prešiček (vsi SDS), Jernej Škoberne, Filip Volaušek (oba NSi), Anja Kostajnšek, Franc Žlender, Marko Kunej in Jernej Šulc. Rezultate glasovanja za krajevne skupnosti in izvoljene kandidate si lahko ogledate tukaj.

Občina Dobje:

V občini Dobje je prav tako zmagal trenutni župan Franc Leskovšek, podprlo ga je 294 volivcev. Volilna udeležba je bila 41,84%.

V občinskem svetu je mag. Natalija Plemenitaš Fuchs in skupina volivcev dobila 3 mandate, Nova Slovenija in SLS pa po 2 mandata.