Martinovi dnevi na Ponikvi v znamenju čebelarjev in z rekordno udeležbo vin

15. 11. 2022 11:11

Na Ponikvi se je včeraj iztekel prireditveni sklop Martinovi dnevi. Tokratna prireditev je bila 28. po vrsti, povezovalni člen dogajanja, Turistično olepševalno društvo Ponikva, pa se je pri izvedbi povezalo z različnimi akterji.

Letošnjo razstavo so pripravili člani Čebelarskega društva Ponikva, ki so s tem zaokrožili 100-letnico delovanja v kraju, ki so jo sicer obeleževali že lani. Na Martinov petek so v dvorani ponkovškega kulturnega doma nastopili člani Mešanega pevskega zbora Sonce in folklorna skupina Folklora 63.

Na oder sta skozi video posnetek stopila tudi Blaže in Nežica (Rene in Larisa Špur), lika, ki ju je nekdaj ustvaril Anton Martin Slomšek, obiskovalci pa so si v preddverju lahko ogledali tudi razstavo učencev Osnovne šole Blaža Kocena, prav tako pa so učenci svoje znanje na temo čebel razstavili na stojnici.

Predsednik TOD Ponikva, Zlatko Zevnik, je zbranim povzel aktivnosti društva v zadnjem obdobju in podelil priznanja za najlepšo urejeno stanovanjsko hišo in kmetijo. Ponkovško velikonočnico za najlepše urejeno kmetijo je prejela Slavica Podkrajšek iz Podgaja, priznanje za drugo mesto sta prejela Ljudmila in Milan Vrečko iz Boletine, za tretje pa Irena in Branko Kolar iz Zgornjih Selc. Velikonočnico za najbolj urejeno hišo je prejela Tina Košec iz Boletina, priznanje za drugo mesto je prejel Stanislav Filipšek iz Lutrja, za tretje pa Zdenka Petauer iz Hotunja. Predsedniki komisije je bil Drago Jančič, člana pa Slavko Špur in Bernarda Obreza.

Mnogi so čakali na večerno pokušino mladega vina in domačih dobrot. Tokrat se je nabralo 40 različnih vinskih vzorcev, vsi s ponkovšekga okrožja, kar je največ doslej.

Sobotno dogajanje je bilo znova čebelarsko obarvano, saj so pripravili predavanje o apiterapiji, ki ga je izvedla Nika Pengal. Zvečer je v cerkvi svetega Martina v organizaciji domače župnije sledil nastop vokalnega ansambla Elinor iz Maribora.

Martinova opravila so se tradicionalno zaključila z nedeljsko mašo in žegnom vina ter druženjem na trgu pred cerkvijo.

Kot nekakšen podaljše so si v ponedeljek razstavo čebelarjev s strokovnim vodstvom ogledali vsi šolarji OŠ Blaža Kocena.

B.R., foto: TOD Ponikva

 

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X