Kostrivniški gledališčniki navdušili s premiero komedije Vaja zbora

29. 11. 2022 9:22

Velika dvorana Kulturnega centra Rogaška Slatina je bila premajhna, da bi lahko sprejela vse obiskovalce, ki so si v soboto želeli ogledati premierno predstavo Vaja zbora slovenskega avtorja Vinka Möderndorferja.

Vstopnice so pošle že nekaj dni pred predstavo. Kostrivniške gledališčnike, ki polnijo dvorane že 32 let, so gledalci nagradili z bučnim aplavzom.

Vaja zbora je napisana v tradiciji Cankarjevih družbenih komedij. Avtor poudarja lokalpatriotizem, ambicije novoustanovljenih občin in novopečenih mogotcev, razgalja človeško sebičnost in prestižnost, spretno prepleta intimne in družbene odnose ter z duhovitimi aluzijami predstavlja tranzicijsko situacijo.

Gre za zgodbo o podeželskem pevskem zboru in zborovodji Petru. Ta propade, ker ne razume, da je za denar mogoče kupiti prav vse. Ko se zaplete še v razmerje s preračunljivo in lahkoživo pevko Helenco, ženo napihnjenega vaškega podjetnika, se težave kar vrstijo. V majhnem kraju njuna ljubezenska zveza seveda ne ostane skrita, lokalni prepiri ga brezobzirno potegnejo v svoje kolesje, pevski zbor pa  postane bojišče spletk in vaških interesov.

Satirična komična predstava v treh dejanjih je duhovit sinonim za slovensko družbo in odlična komedija značajev.

Komedijo je režiral in posodobil Martin Druškovič, vloge pa so suvereno odigrali: Andrej But, Franc Kitak, Andrej Kidrič, Mirko Ogrizek, Nastja Škrabl, Marija Bah, Rezika Koražija, Katarina Dragovan, Marko Kampuš, Jože Koražija, Janez Gobec in Franc Firer.

Ponovitvi komedije bosta 25. in 26. februarja 2023 v Kulturnem centru Rogaška Slatina in v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X