Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj o rezultatih volitev pravijo zmagovalci in poraženci v občinah Bistrica ob Sotli, Dobje, Podčetrtek in Rogatec


Vse občine Kozjanskega in Obsotelja so svoje župane dobile že v prvem krogu, na vse županske stolčke pa so ponovno sedli že obstoječi župani.

Na Kozjansko.info smo zbrali odzive zmagovalcev in poražencev lokalnih volitev v občinah KiO. Predstavljamo komentarje kandidatov občin Bistrica ob Sotli, Dobje, Podčetrtek in Rogatec. V drugem delu pa si boste lahko prebrali še komentarje kandidatov občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Šentjur in Kozje.

Bistrica ob Sotli:

V Bistrici ob Sotli je poleg trenutnega župana Franja Debelaka kandidiral še Robert Žučko. Volilci so za naslednji županski mandat še enkrat izvolili Debelaka, ki je dobil 62,44 odstotkov glasov. Volilna udeležba v občini Bistrica ob Sotli je bila sicer ena izmed višjih v državi, volit je namreč prišlo kar 67,37 odstotkov volilnih upravičencev. Vredno omembe je še to, da je iz liste Franja Debelaka v oblinski svet prišlo kar šest od sedmih svetnikov.

Ob koncu volitev je Franjo Debelak povedal, da je zadovoljen z razpletom volitev. “Hkrati je to tudi precej velika odgovornost. Več kot 60 odstotkov za župana in šest od sedmih svetnikov moje liste je res dobro. Kar se pa volilne udeležbe tiče, smo pa za njo zanesljivo zaslužni vsi kandidati na letošnjih volitvah. Kampanja je bila predvsem aktivna, tako da so bili ljudje zelo motivirani, da oddidejo na volišča. Dosežek 67 % volilne udeležbe je v zgornjem delu slovenskih občin in sem prav ponosen na to.”

Z občinskimi svetninki si nadeja veliko razgovorov. “Čeprav so svetniki izvoljeni v moji listi, to ne pomeni, da nimajo svojih idej, prav nasprotno. Menim da bo vseh sedem svetnikov dobrih, zanesljivo bodo odgovorno ravnali v korist občanov. Rad imam močne ljudi, ki imajo stališča, kajti to je pot za izboljšanje življenja v občini.” 

Zaključi še, da si želi konstruktivnega dela in pa manj politike. “Do rezultatov pripeljejo samo konstruktivne debate na primer na področju novih idej.”

Svoje mnenje je podal tudi protikandidat Robert Žučko. Povedal je, da je zadovoljen z izvedeno kapanjo, mogoče bi pa na soočenju malo drugače nastopil. Prav tako je podal mnenje glede sestave občinskega sveta. “Rajši bi videl, da bi v občinski svet prišlo več svetnikov moje liste, da bi bilo večje ravnovesje.”

Dobje:

V občini Dobje je bil edini kandidat že aktualni župan Franc Leskovšek. Ob 41,97-odstotni volilni udeležbi je za Leskovška glasovalo 295 volivk in volivcev.

Ob koncu volitev je Leskovšek povedal, da je sestava novega občinskega sveta po pričakovanjih ter da je z njo zadovoljen. Ob tem si obeta še naprejšnjega sodelovanja. Ob nizki volilni udeležbi je dodal: “Udeležba je bila, tako kot povsot pod Sloveniji, slabša. Zgleda, da so ljudje že naveličani volitev vsako nedeljo.” Ob tem dodaja, da je vesel, da so župani na Kozjanskem in Obsotelju ostali isti, saj si ob tem nadeja še naprejšnega odličnega sodelovanja.

Podčetrtek:

Tudi občina Podčetrtek je imela le enega županskega kandidata, Petra Misjo. Ob 43,96-odstotni volilni udeležbi je za njega glasovalo 1.214 občanov. Največ mandatov v občinskem svetu, in sicer tri, je dobila Lista za trajnostni razvoj občine Podčetrtek.

Ob koncu volitev je Peter Misja povedal, da je z občinskim svetom zelo zadovoljen: “Občinski svet izvolijo občanke in občani, zanimivo je to da sem eden izmed redkih županov v Sloveniji, ki nimam svoje liste. Jasno bo, ko bomo čez par dni sedli ter bomo morali ponovno začeti brcati na isti gol. Projektov je ogromno, proračun je sprejet, pri mnogih projektih pa je tudi potrjeno sofinanciranje iz evropskih sredstev.” Ob tem pa je še dodal: “Seveda pa je občinski svet zelo pomemben, v njega je prišlo nekaj mladih, tako da bomo lahko zagotovo še bolj ambiciozno stopili v ta mandat.

Župan je povdaril še to, da je občina Podčetrtek daleč najmanj zadolžena v našem območju, zadolženost bo namreč prišla pod 100 evrov na prebivalca. V naslednjem proračunu pa se sploh ne predvideva zadolženosti.

Ob volitvah pa se je Misja udeležil tudi volilne oddaje na Televiziji Slovenija. “Lahko rečem, da sem zadnje čase kar velikokrat vabljen na razne medije, kjer lahko kaj pokomentiram. To je verjetno zaradi mojih izkušenj. Nenazadnje sem devet let vodil turistično zvezo Slovenije, vrsto let sem že v pogajalskih skupinah in v vodstvu Skupnosti občin Slovenije, tako da sem si na različnih področjih nabral izredno veliko izkušenj.” Glede udeležbe v oddaji še dodaja: “Bilo je zelo zanimivo, saj sem imel tokrat izredno dobre sogovornike, ki so vsi dobro poznali lokalno samoupravo. Tudi tu smo opozorili na to, da gre premalo ljudi na volitve, nato pa morda kdaj izražajo nestrinjanje. Občine, predsvem pa seveda župani, so zelo pomembna, zelo težka funkcija.

Zaključil je še z zahvalo vsem volivkam in volivcem, ki so prišli na volitve. Želi iskrene čestitke vsem, ki so bili izvoljeni v občinski svet, krajevne skupnosti, še posebej pa čestita vsem kolegom in kolegicam za pridobitev novega županskega mandata.

Rogatec:

V občini Rogatec je s skoraj tri četrtinsko podporo slavil trenutni župan Martin Mikolič. Ob 53,54-odstotni volilni udeležbi je njegov protikandidat Fredi Ferčec prejel 346 glasov.

Na vprašanje, kaj je po mnenju župana privedlo do skoraj tri četrtinske podpore, je Mikolič odgovoril, da je prepričan da so občanke in občani prepoznali delo v zadnjem mandatu, v katerem je bilo ogromno postorjeno. “Nekateri projekti se še izvajajo ter so načrtovani tudi za v prihodnje, mislim da je dobro delo vplivalo, da so volivke in volivci izrazili tako veliko podporo.”

Ob tem pa je dodal, da je zadovoljen s sestavo novega občinskega sveta, čestita vsem, ki so se v le tega uvrstili. “Zelo sem vesel, da je v občinskem svetu precej mladih, mislim da ne bo večjih težav, da bi lahko tudi v prihodnje konstruktivno delali.” Za konec se je zahvalil še vsem, ki so prišli na volitve in oddali glas za njega in občinski svet Nove Slovenije. “Tudi v prihodnje se bomo trudili, želim si dobrega sodelovanja z občankami in občani.

Drugouvrščeni Fredi Ferčec pa se je po koncu volitev najprej zahvalil vsem ki so šli na volitve, še posebej tistim, ki so glasovali zanj in njegovo listo. “Rezultat je tak, kakršen je. Volivci imajo vedno prav. Imamo dva svetnika, v občinskem svetu se bomo borili za dobrobit občine.” Z izvedbo svoje kampanje je Ferčec zadovoljen, saj je bila po njegovem mnenju zelo dobra in korektna. Veseli ga, da ob županski bitki med kandidatoma ni bilo metanja polen pod noge ter da se je ta izvedla korektno.

Dodal je še da upa, da se bo Rogatec začel razvijati v drugo smer. “Upam, da se bo kraj začel razvijati v boljšo smer. Upam, da bodo mladi ostali v kraju, ne pa da število prebivalstva pada. Upam, da se bo ta trend obrnil v pozitivo.

D. K.