Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekt »Ohranjanje zgodovine v trgu Kozje« prinaša medgeneracijski center (foto)


V sklopu projekta »Ohranjanje zgodovine v trgu Kozje« je Občina Kozje kot vodilni partner v sodelovanju z ostalimi partnerji uredila medgeneracijski center v prostorih stare pošte v trgu Kozje.

 V sredo so v trgu Kozje izpeljali predstavitveni dogodek ob otvoritvi  Centra za vseživljenjsko učenje, medgeneracijsko druženje, ohranjanje zgodovine in promocijo turizma, ki se nahaja v prostorih nekdanje pošte. Projekt »Ohranjanje zgodovine v trgu Kozje« je nastal v partnerskem sodelovanju z Muzejskim društvom Kozje, Knjižnico Šmarje pri Jelšah in podjetjem Kip Vizija d.o.o. Občina Kozje je skupaj s partnerji zaznala potrebe in ideje krajanov, kateremu je sledil prostor, namenjen širši javnosti in vsem generacijam z namenom izmenjave znanj, druženja in vseživljenjskega učenja.

Projekt je sofinanciran z nepovratnimi sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti dobrih 59 tisoč EUR, Občina Kozje je projektu namenila dobrih 61 tisoč EUR, Muzejsko društvo Kozje je doniralo 120 EUR, Knjižnica Šmarje pri Jelšah 1.280 EUR, Kip Vizija d.o.o. pa 120 EUR.

Županja Občine Kozje, Milenca Krajnc je predan prostor strnila v besede:

»Kozje in Kozjansko se zelo lepo razvija. Samo v času samostojne Občine Kozje, se je v zadnjih tridesetih letih pri nas veliko postorilo. Trg Kozje je dom različnim festivalom in različnim kulturnim dogodkom, ponuja čudovite muzejske zbirke, ki prihodnje rodove uči o preteklosti domačega kraja. Lepo mi je, da namenu predajamo te prostore, ki smo jih skupaj s partnerji uredili skozi projekt »Ohranjanje zgodovine v trgu Kozje«. Ta prostor bo namenjen nam, druženju različnih generacij. Ohranjanje zgodovine je izrednega pomena, zgodovina nas oblikuje v to, kar smo danes. Negujmo, oblikujmo in ohranjajmo kar nam je vsem skupno prav skozi medgeneracijsko druženje v novih prostorih. Celoten projekt je znašal okoli 120.000 EUR, čigar prostori verjamem, bodo vedno živahni. Vsako življenjsko obdobje ima svoj čar, za čar medgeneracijskega centra pa bodo skrbeli prav naši najmlajši, krajani tretjega življenjskega obdobja in vsi mi, ki smo nekje vmes ter bomo sooblikovali vseživljenjsko vzdušje na številnih delavnicah društev in posameznikov.«

Prva razstava »Trg Kozje in Tržani« že vabi

 

Častno mesto prvega razstavljavca v medgeneracijskem centru je dobila zbirka »Trg Kozje in Tržani« avtorja dr. Slavka Kremenška. Kremenšek je med drugim zapisal, da razstava priča o tržansko-uradniški fazi v razvoju Kozjega, ki se začenja z reformami po marčni revoluciji leta 1848 in traja do druge svetovne vojne, ali nacistične okupacije leta 1941. Gre zagotovo za najelitnejše obdobje v razvoju kraja dotlej, saj je v njem bivalo sorazmerno veliko število izobražencev, poduradnikov in slug. Trak ob otvorjeni razstavi sta razvozlala mag. Peter Krivec, akademski slikar, predsednik Muzejskega društva Kozje in soustvarjalec razstave, ki je ob tem nemalo povedal o preteklosti kraja, ter županja, Milenca Krajnc.

mag. Peter Krivec in županja Milenca Krajnc sta otvorila razstavo Trg Kozje in Tržani.

Program in aranžiranje so prevzeli učenci OŠ Kozje, Urban, Julija, Gaja in Patrik. Razstavo je pripravilo Muzejsko društvo Kozje, za pogostitev so poskrbeli odlični lokalni ponudniki.

V Občini Kozje si želijo, da bi v novem centru vedno krožile dobre energije, z veliko obiskovalci, kot jih je bilo na to sončno jesensko sredino popoldne.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije z dogodka.

N.O.