Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob svetovnem dnevu turizma so se otroci v vrtcu Šentvid odpravili na potovanje z vlakom po Evropi


V šolskem letu 2022/2023 že osemnajsto leto zapored vrtci sodelujejo v vseslovenskem gibanju Turizem v vrtcu na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja rdeča nit projekta je “Športna doživetja bogatijo mladinski turizem”.

V Otroškem vrtcu Šmarje pri Jelšah že vrsto let s svojimi prispevki potrjujejo turistično ozaveščanje otrok že v zelo zgodnjem obdobju razvoja. Čas, v katerem živimo, se spreminja s svetlobno hitrostjo in od vseh nas deležnikov terja prilagajanje in dovzetnost do sprememb. Zato morajo biti strokovni delavci še kako fleksibilni in pripravljeni sprejemati izzive in poti, ki vodijo do znanja iz drugačnih virov.

27. septembra je bil Svetovni dan turizma in v okviru le tega so strokovne delavke Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah, Enote Šentvid, medse povabile gospo Janjo Sivec, etnologinjo in kulturno antropologinjo, ki se ukvarja z interpretacijo dediščine, v okviru Društva Legende. Deluje na področju izobraževanja, vodi delavnice in usposabljanja za delujoče na področju interpretativnega vodenja in pisanja, pripovedovanja zgodb ter prepoznavanja potenciala dediščine v lokalni skupnosti. Še posebej pa rada snuje in vodi programe za otroke in mladino.

Popeljala jih je na »Potovanje z vlakom po Evropi«. Otroci so si za ta namen izdelali potovalne karte, ki so jim odprle vrata v svet. Njihova domišljija nima meje, saj so si želeli odpotovati na skrivnostno Rumeno morje, Mavrični kontinent, skrito votlino zakladov, tja kjer sta bila že mamica in ati in druge destinacije. Vsi predlogi so zapisani in nekoč zagotovo odpotujejo tudi tja.

V okviru projekta so “prepotovali” celotno Evropo

Z gospo Janjo pa so se ob pomoči digitalne projekcije odpravili na železniško postajo in se z vlakom odpeljali v Zagreb, kjer tudi po cestah vozijo posebni »vlaki« imenovani tramvaji. Pot jih je vodila naprej do mesta na vodi, v Benetke, kjer se po vodnih »cestah« vozijo z gondolami. Od tu jih je potniški vlak Orient Express odpeljal skozi balkanske države. Na poti so se okrepčali z znanimi in okusnimi čevapčiči in se ustavili v Srbiji, v Beogradu, kjer so obiskali nekaj kulturnih znamenitosti in se naučili korake Užičkega kola. Pot so nadaljevali v Pariz in se povzpeli na Eifflov stolp, od tam pa skozi Eurotunel prečkali Rokavski preliv pod morjem in v Londonu poiskali medvedka Paddingtona, ki jih je popeljal skozi znamenitosti Londona.

Pot so nadaljevali proti Škotski in se ustavili ob skrivnostnem jezeru Loch Ness, kjer so s pomočjo brezmejne otroške domišljije ustvarili podobe pošasti Nessi. Svetloba severnega sija na severu jim je osvetljevala pot na Laponsko, kjer so v finskem mestu Rovaniemi obiskali Božička. Zaupali so mu tihe želje in se odpeljali nazaj skozi Nemčijo, kjer izdelujejo priznane avtomobilske znamke. Nato pa na Dunaju odplesali še slavni dunajski valček, se preizkusili v damskih in gentlemanskih gestah dvorjenja. Polni vtisov in novih znanj so se vrnili v Šentvid, kjer jim je še vedno najbolj lepo, čeprav bi še radi kdaj kam odpotovali.