Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mlekarna Celeia gradi lastno sončno elektrarno


 

K tradiciji in naravi usmerjena podjetja, kot je Mlekarna Celeia, svojo prihodnost vidijo zeleno, dodatno pa k takšni usmeritvi pripomorejo vedno višje cene energentov.

Mlekarna Celeia je začela z izgradnjo sončne elektrarne. Na strehah njihovih objektov Arji vasi bodo namestili skoraj 1000 modulov, s katerimi bodo pokrili del letnih potreb po električni energiji. Kot poudarjajo v Mlekarni, so se za to odločili iz dveh razlogov: vedno višje cene energentov in svoje usmerjenosti k naravi ter zelenemu poslovanju.

Vedno višje cene energentov so postale izziv za številna podjetja, še posebej za tista, ki so v svojem delovanju neposredno povezana z naravo in odgovornim odnosom do nje. Prav zato so se v Mlekarni Celeia, kjer določeni deli proizvodnje zahtevajo veliko električne energije, njihovi mlečni izdelki pa poosebljajo spoštovanje tradicije in narave, odločili za postavitev lastne sončne elektrarne: »Tako višanje cen kot visoka poraba sta nam že nekaj časa dajala vedeti, da samo mehki ukrepi varčevanja, kot je npr. ozaveščanje sodelavcev za odgovorno porabo energentov, ne bodo dovolj. Zato smo se odločili, da na strehi naše mlekarne postavimo sončno elektrarno, s katero bomo pokrili del letnih potreb po električni energiji,« je povedal direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Sončna elektrarna bo nameščena na delu streh kompleksa Mlekarne Celeia v Arji vasi: »Trenutno delavci montirajo elektrarno, ki bo imela 916 modulov in skupno moč 348 kWp. Vsekakor je to začetek, saj tako naši objekti kot potrebe podjetja dajejo priložnost za razširitev sončne elektrarne,« je povedal vodja Službe za vzdrževanje, investicije in ravnanje z okoljem v Mlekarni Celeia dr. Matej Sedlar, ki je odgovoren za naložbo.

V Mlekarni Celeia se sicer že dlje časa trudijo slediti trendom odgovornega odnosa do okolja, zato uporabljajo trajnostne in do okolja prijazne tehnologije. »Z ukrepi težimo k temu, da bi v proizvodnji porabili manj energentov, kot so pitna voda, elektrika in zemeljski plin. Tehnološke procese tudi nenehno posodabljamo, pri čemer smo pozorni, da zmanjšujemo izpuste v okolje, kar je v zeleni, k tradiciji in naravi usmerjeni mlekarni, kot je naša, še kako pomembno,« zaključuje dr. Matej Sedlar.

 

Mlekarna Celeia