Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kolesarji v Rogaški Slatini dobivajo novo traso: končana 1. faza obnove lokalne ceste (foto)


V Rogaški Slatini je med mnogimi zaključenimi projekti to jesen, svojemu namenu predan še eden. Včeraj so v Rogaški Slatini, natančneje na relaciji Brezje – Zgornji Gabernik otvorili prvo fazo obnovljene lokalne ceste in izgradnje kolesarskih pasov. Ob tem so pripravili priložnostno slovesnost.

Načrtovanje tega projekta sega že v leto 2017, v letu 2019 pa je Občina Rogaška Slatina pristopila k celovitemu načrtovanju izgradnje regijskih kolesarskih povezav in sklenila, da bodo novo kolesarsko stezo na območju občine predvideli tudi ob predmetni lokalni cesti. Rogaška Slatina je s tem razširila svojo kolesarsko mrežo iz središča kraja v zaledna naselja.

Nova kolesarska infrastruktura bo marsikomu prišla v prid kot krožna pot preko Kostrivnice nazaj v Rogaško Slatino. Ob gozdu je urejeno tudi počivališče za kolesarje. Dve deli združeni v eno tako vključujeta obnovo lokalne ceste s širino asfaltnega dela vozišča štirih metrov in izgradnjo kolesarskih pasov ob asfaltnem delu vozišča v širini 2 x 1,25 metra. Skupna dolžina te trase meri 1.942 metrov.

Občina se je z delom uspešno vključila v projekt Dogovor za razvoj Savinjske regije. S tem so pridobili sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna, v vrednosti 707.632 EUR. Celoten projekt pa ocenjujejo na 1.360.000 EUR.

Že izvedeni del projekta se je pričel letos, ko so zaključili 1000 metrov dolg odsek od Brezja do odcepa za Podturn. Na javnem razpisu za izvedbo celotne gradnje je bila izbrana družba Gradnje Tadina. Domačin in izvajalec gradbenih del, Aleš Tadina je ob zaključku del izrazil dobrodelno gesto in Občini Rogaška Slatina podaril bon za nakup defibrilatorja v Zg. Gaberniku, katerega je v imenu občine prevzel mag. Branko Kidrič. Slednji je v svojem nagovoru med drugim dejal:

Za simboličen prerez traku ob zaključeni 1.fazi obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih pasov so poskrbeli najmlajši krajani.

»Zahvalo bi najprej izrazil družinam Jagodič, Strašek in vsem ostalim, iskrena hvala za vaše razumevanje. Hvala Alešu Tadini in sodelavcem za uspešno opravljeno delo. V imenu izvajalca in Občine Rogaška Slatina izražam hvaležnost tudi Matjažu Geršaku iz podjetja VOC Celje d.o.o. za polne roke dela, ki jih trenutno izvajajo na območju naše občine. Hvala Boštjanu Mastnaku za koordinacijo in nadzor, pod katerim je vse potekalo gladko. Vsem kolesarjem želim srečno kolesarjenje, predvsem pa čestitke dragim krajanom KS Kostrivnica ob novi pridobitvi.«

Na slovesnosti so nastopili učenci Glasbene šole Simona Plemenitaša in vaški pevci ter godci. Ob simboličnemu prerezu traku, sta se županu pridružila Peter Strašek in Aleš Tadina. Sledila je pogostitev, za katero je prav tako poskrbel Aleš Tadina in prijazni krajani, po novi kolesarski poti pa so se zapeljali že prvi kolesarji.

Druga polovica trase na preostalem odseku v smeri proti Zg. Gaberniku bo izvedena v prihodnjem letu. Vzporedno s projektom Občine Rogaška Slatina se izvaja tudi gradnja regijske kolesarske povezave ob državni cesti, na relacijah Šmarje pri Jelšah – Tekačevo in Podplat – Krtince. Ob koncu leta 2023 bo kolesarjem na voljo neprekinjena povezava iz središča Rogaške Slatine v smeri Občine Šmarje pri Jelšah, kot tudi do naselja Zg. Gabernik.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije ob včerajšnji slovesnosti.

N.O.

Vabljeni k branju prispevka o obnovi dela poti na Boč