Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Devet medalj in obetajoči novi letnik v Hiši vin Emino


Kljub toči, suši in septembrskim padavinam novi letnik navdušuje s svojimi karakteristikami


V Hiši vin Emino te dni že zori vino letnika 2022. Kljub zahtevnim vremenskim razmeram v vinski kleti šmarske kmetijske zadruge pričakujejo izjemno dober in kakovosten letnik, ki lahko ponovno postreže z nekaterimi izjemnimi vini, kar izpostavlja tudi njihov novi enolog Mitja Herga. Za svoja vina so v Hiši vin Emino letos osvojili kar 9 mednarodnih in slovenskih priznanj, ki dokazujejo njihovo zavezanost kakovosti žlahtne kapljice iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega podokoliša.

V Hiši vin Emino so v letošnjem letu odkupili 355 ton grozdja, od tega je bilo približno 20 % rdečih sort, ostalo so bile bele sorte. So se pa pri odkupu, zaradi poletne toče, suše in padavin v času trgatve srečevali z veliko izzivi: »Toča je v povprečju pri naših vinogradnikih zadružnikih pridelek zmanjšala v povprečju za 40 %, zato smo že sredi poletja začeli z intenzivnim iskanjem dodatnih količin grozdja v naši vinorodni deželi. Bili smo uspešni in zato bi se tudi rad zahvalil za odlično sodelovanje vsem vinogradnikom, ki so pridelali grozdje vrhunske kakovosti, kar je ključna osnova za naša vina,« je povedal direktor Kmetijske zadruge Šmarje mag. Marko Jurak.

Velika vlaganja v prostore in vrhunsko opremo v kleti Hiše vin Emino omogočajo, da bodo to kvalitetno grozdje vinogradnikov predelali v kakovostna in vrhunska peneča ter mirna vina. Letos bo za to skrbel eden najbolj priznanih enologov v Sloveniji Mitja Herga, ki se je maja pridružil ekipi Hiše vin Emino: »Pričakovali smo zahteven letnik, a z veseljem lahko povem, da nas čakajo vina čudovitih, čistih, sadnih arom, z zrelimi sočnimi kislinami, prijetnih struktur in zmernih alkoholnih stopenj, precej nižjih kot v letu 2021. Naj še posebej izpostavim naš ponos, modro frankinjo, kjer smo naravnost očarani nad sadnim karakterjem, eleganco in strukturo, za kar gre zahvala vinogradnikom, ki so bili pripravljeni počakati s trgatvijo nekoliko dlje kot v preteklih letih, tako da smo lahko začrtali nov slog te čudovite sorte za katerega smo prepričani, da bo požel pozitiven odziv med vinoljubci,« svoje vtise ob zorenju vin v Hiši vin Emino povzema njihov glavni enolog Mitja Herga.

Hiša vin Emino je v letošnjem letu ponovno osvojila tudi domača in mednarodna priznanja za svoja vina, s katerimi dokazujejo svojo zavezanost nenehnemu izboljševanju in kakovosti: “Sauvignon Emino je prejel srebrni priznanji na ocenjevanjih Great American in Vino Slovenija, Modra frankinja Eminent je na Great American prejela izjemno zlato, na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter pa srebro. Posebej smo ponosni, da je Chardonnay Eminent na največjem slovenskem ocenjevanju vin Vino Slovenija prejel zlato medaljo in postal prvak vinske ceste,” samo nekatere izmed nagrad našteva vodja trženja v Hiši vin Emino Matija Jagrič. Ob tem so prejeli še srebrne medalje na ocenjevanju Vino Slovenija za Chardonnay Emino, Modro frankinjo Emino, Rumeni muškat Emino in beli cuve Relief. Sicer pa so v Hiši vin Emino že z mislimi pri mladem vinu, ki ga bodo tudi letos novembra prvič predstavili kupcem pod skupno blagovno znamko štajerskih vinarjev Pubec.