Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini odprli nadhod Sonce in parkirišče P+R. Trojček objektov bo zaokrožil razgledni stolp Kristal (foto)


Rogaška Slatina je bogatejša za dve novi pridobitvi. Pod vznožjem Tržaškega hriba je včeraj potekala otvoritev nadhoda Sonce, ki povezuje mestno promenado in središče mesta z vznožjem hriba. Druga pomembna pridobitev je parkirišče P+R, ki se nahaja tik ob nadhodu. V celoto bo trojček objektov na tem območju zaokrožil razgledni stolp Kristal.

Svečano otvoritev je svojemu namenu predal župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, ki je na dogodku obe investiciji  tudi predstavil: »Dva objekta od treh, kateremu sodi še razgledni stolp Kristal, so nove dimenzije v občini, izgradnja nadhoda Sonce pa je morda do sedaj najpomembnejši projekt, namenjen spodbujanju trajnostne mobilnosti v Rogaški Slatini. Imel bo ključno vlogo pri nadaljnjem turističnem razvoju Tržaškega hriba, naselij v njegovem zaledju in celotne Rogaške Slatine. Trasa nadhoda vodi od promenade, med restavracijo Sonce in domom starejših preko glavne ceste in železniške proge do vznožja Tržaškega hriba, kjer se izteče v območje neposredno ob novem parkirišču P+R. Hkrati z razvojem trajnostne mobilnosti, bo nova infrastruktura prispevala k izboljšanju kakovosti zraka v mestu. Verjamem, da bosta obe pridobitvi v prihodnje ozavestili domačine, kot turiste, k pogostejši uporabi kolesa, ki si ga bo možno sposoditi na parkirišču. Ob tem bo Rogaška Slatina še prepoznavnejša trajnostna in zelena destinacija.«

Sonce vodi do parkirišča P + R in koles “Mobilno Obsotelje”

Nadhod Sonce v dolžino meri 183 m, v širino pa 3,5 metra. V sklopu nadhoda sta nameščeni dvigali z jeklenima jaškoma, zastekljena z varnostnim steklom. Njun namen je lažji dostop s parkirišča na nadhod, kot tudi povezava na obstoječe kolesarsko omrežje, saj je dostop v notranjost dvigala omogočen tudi kolesarjem, kar je prvi takšen pristop uporabe v Sloveniji.

Parkirišče P+R, kar pomeni »presedi in pelji«, s površino omogoča parkirno mesto 51 osebnim vozilom, dvema avtobusoma, ob njem pa so bila urejena dela dovozne ceste, podporne konstrukcije parkirišča, komunalni vodi, hortikularna ureditev in urbana oprema. Ohranjanje gozdnega roba in zelene Rogaške Slatine je ključno, zato so zasadili 19 mladih listavcev ter mnogo sadik grmovnic in vzpenjavk. Avtomatizirana izposoja koles s 15 ključavnicami in pripadajočimi kolesi za izposojo, bodo vključena v sistem avtomatske izposoje koles »Mobilno Obstotelje«.

Projekt »Nadhod Sonce« je skupaj z varnostnim nadzorom in načrtom znašal 1.820.000 €, od tega je z 1.192.000 € sofinanciranju prispeval Eko sklad, slovenski okoljski sklad. Končna vrednost projekta parkirišče P+R pa z nadzorom in načrtom znaša 725.000 €. Skupaj sta oba projekta vredna 2.545.000 €.

Na slavnostnem dogodku je ob prerezu traku in prvem sprehodu čez nadhod sledila pogostitev, zbrane je s talentiranim glasom veselila Kaja Humski in ansambel Slovenski zvoki iz Rogaške Slatine.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije.

N.O.