Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Katere vrste klim poznamo?

Poletja si marsikdo ne predstavlja več brez klime. Morda ste na to razmišljali že pri prenovi stanovanja ali gradnji hiše in ste predvideli modernejše oblike vgradnje, morda ste se na ohlajanje spomnili šele v vročinskem valu in iščete nekoliko hitrejše in enostavnejše rešitve. Kakorkoli, v nadaljevanju vam predstavljamo različne klime, ki jih lahko uporabite tako za ohlajanje kot ogrevanje.

 

Stenske klime

Stenske klimatska naprava velja za najbolj klasično klimo, ki se jo montira v steno. Največkrat so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Z njimi je mogoče ohlajati in ogrevati prostore, kjer so nameščene na steno, pa je treba poskrbeti, da pretok zraka po prostoru ni oviran. Tudi izgled stenske klime dandanes ni več tako robusten, kot je bil nekdaj. Notranje enote se tako zlijejo z okolico in ne kvarijo izgleda. Potrebno je tudi redno vzdrževanje in servis klimatskih naprav, za katerega se obrnite na pooblaščen servis.

 

Talne klime

Če zaradi takšnih ali drugačnih razlogov klimatske naprave ne morete montirati v steno, je druga rešitev talna klima. Čeprav ime govori drugače, pa talna klima ni postavljena direktno na tla, temveč je vsaj 10 cm višje od tal obešena na steno.Ta je še posebej smiselna izbira, če imate stanovanje z veliko steklenih površin ali mansardno stanovanje. Po učinkovitosti se brez težav kosajo s stenskimi in stropnimi klimami, z njimi pa lahko prostor hladite ali ogrevate.

 

Stropne klime

Stropne klime največkrat vidimo v javnih ali poslovnih prostorih, redkeje v domovih. Ker se stropna klima montira v strop, prihrani dragocen prostor, njena prednost pa je tudi možnost pihanja v vse štiri smeri, zaradi česar ni občutka prepiha v prostoru. Tako kot ostale klimatske naprave tudi stropne klime sestavlja notranja in zunanja enota, o njeni vgradnji pa je treba razmišljati že pri načrtovanju prostora.

 

 

Kanalske klime

Kanalska klima je pogostejša v sodobnih domovih, kjer se o vgradnji klima naprave razmišlja že pri načrtovanju prostora v spuščene stropove. Prednost kanalske klime je ta, da omogoča skrito vgradnjo, so pa tudi izjemno tihe in nevidno skrbijo za svež in kakovosten zrak v prostoru. Čeprav se zdi zahtevno, pa je tudi vzdrževanje kanalske klime precej enostavno in hitro. Je pa kanalska klima tudi odlična rešitev za ogrevanje prostorov, stroški pa so razmeroma nižji kot pri drugih načinih ogrevanja.

 

Prenosna klima

Prenosna klimatska naprava pride v poštev predvsem tam, kjer montaža notranje ali zunanje enote ni mogoča na fasado objekta. V primerjavi z vgradnimi oblikami je prenosna klima nekoliko manj učinkovita in bolj potratna, ima pa tudi številne prednosti. PRva je zagotovo ta, da jo lahko poljubno premikate po prostorih ter tako ohlajate ali ogrevate prostore, v katerih se trenutno nahajate. Prednost so tudi enostavna uporaba in vzdrževanje ter cena.


naročnik objave: dines.si