Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Epidemiološka priporočila za prihajajoče šolsko leto: samotestiranje da, maske ne


Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja SARS-Cov-2 v VIZ, ki jo sestavlja 13 članov, v večini strokovnjakov s področja izobraževanja, je danes predstavila strokovna priporočila ob prihajajočem šolskem letu. Ključna ukrepa, ki so jih prepoznali kot zelo koristna pri preprečevanju prenosa in širjenja okužb v šolskem okolju, sta prezračevanje in samotestiranje, tako zaposlenih kot učencev s simptomi ali z visoko tveganim stikom. Za vrtčevske otroke se ob simptomih najprej priporoča posvet s pediatrom, je dejala epidemiologinja in vodja skupine Nina Pirnat.

Obe priporočili je delovna skupina sprejela z enotnim soglasjem in primerna za implementacijo na prvi šolski dan, cilj pa je predvsem vzdrževanje odprtih zavodov. Evidenc o samotestiranju otrok se ne bo več vodilo. Odgovornost bo tako na starših oz. vsakem posamezniku, da okužbe ne prenese v svoje kolektive. Nošenja mask strokovna skupina ni obravnavala, tako da nošnja mask v šolskem sistemu zaenkrat ni predvidena.

Kot je bilo že predstavljeno v preteklih dneh, bo prvi scenarij epidemije covida-19 veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se hitro širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19 in hospitalizacije. V tem primeru se bo s pričetkom novega šolskega leta samotestiranje v vzgoji in izobraževanju priporočalo posameznikom s simptomi okužbe s koronavirusom in tistim, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno koronavirusno okužbo. Samotestiranje se bo izvajalo doma ali v prostorih zavodov, če bi tako želeli starši oz. posamezne šole.

Drugi scenarij bi po priporočilih strokovne skupine stopil v veljavo v primeru hitrega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh. V primeru drugega scenarija stroka priporoča, da se samotestiranje v vzgoji in izobraževanju na domu razširi na vse posameznike in se obvezno izvaja vsaj enkrat na teden.

Komplete za domače samotestiranje bo v obeh scenarijih s kartico zdravstvenega zavarovanja mogoče prevzeti v lekarnah. Koliko testov bo prejel posameznik zaenkrat še ni dorečeno.

Strokovna skupina je sprejela tudi priporočila glede drugih ukrepov. Poleg ustaljenih preventivnih higienskih ukrepov, strokovna skupina med drugim priporoča zračenje šolskih prostorov ob na stežaj odprtih oknih vsakih 20 minut v času ogrevalne sezone. V drugih obdobjih pa priporočajo, da so okna stalno odprta z upoštevanjem zunanjih dejavnikov. Ob tem so pripravili tudi priporočila za mehansko prezračevanje.

Priporočila glede cepljenja

Kot je dejala nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek, je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom po najnovejših priporočilih priporočeno vsem osebam, pri katerih obstaja nevarnost za hud potek bolezni, predvsem za kronične bolnike, oskrbovance DSO-jev ter tudi za vse starejše od 60 let oz. predvsem za starejše od 80 let. Prav tako stroka priporoča, da vsi (tako mladi kot starejši), ki se doslej še niso cepili, opravijo osnovno cepljenje. Res je, da cepljenje pri novih različicah ni učinkovito pri preprečevanju širjenja, a so dokazano zelo učinkovita za preprečevanje hudega poteka bolezni. Posodobljena cepiva, ki vsebujejo tudi zaščito za omikron, naj bi bila dostopna nekje oktobra.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 5.966 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1.713 okužb, kar je 4,0 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjenih 1.785 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 20.804. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 1.408.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, sta po podatkih Covid-19 Sledilnika 96 covidna bolnika, kar je 8 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 14 potrebuje intenzivno covid nego, 3 manj kot dan prej (12 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 9 bolnikov na intenzivni covid negi je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 25 obolelih, odpustile pa 22 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 6 obolela za covidom-19. Od začetka epidemije sta skupaj umrla 6.738 bolnika s covidom-19.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 14 bolnikov (dan prej 13), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 8 obolelih za covidom-19, odpustili so 6 prebolevnikov, v SB Celje je umrl en bolnik s covidom-19.

Število okužb po občinah:

foto: pixabay