Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Širjenje okužb v tem valu pojenja. Pod kakšnimi ukrepi bodo novo šolsko leto pričakali šolarji?


Dobre tri tedne pred začetkom novega šolskega leta strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangela, odloča o priporočilih in navodilih za vzgojno-izobraževalne ustanove. Kot kaže, bo znova uvedeno samotestiranje v vzgoji in izobraževanju, vendar ne za vse oz. odvisno od poteka epidemije. Ta bo glede samotestiranja razdeljena na dva scenarija.

Po prvem scenariju epidemije covida-19, ki bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se hitro širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19 in hospitalizacije, bi se s pričetkom novega šolskega leta samotestiranje v vzgoji in izobraževanju priporoči posameznikom s simptomi okužbe s koronavirusom in tistim, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno koronavirusno okužbo. Samotestiranje bi se izvajalo doma ali v prostorih zavodov, če bi tako želeli starši oz. posamezne šole.

Drugi scenarij bi po priporočilih strokovne skupine stopil v veljavo v primeru hitrega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh. V primeru drugega scenarija stroka priporoča, da se samotestiranje v vzgoji in izobraževanju na domu razširi na vse posameznike in se obvezno izvaja vsaj enkrat na teden.

Če bo vlada priporočila posvetovalne skupine upoštevala, bo komplete za domače samotestiranje v obeh scenarijih s kartico zdravstvenega zavarovanja mogoče prevzeti v lekarnah.

Strokovna skupina je sprejela tudi priporočila glede drugih ukrepov. Poleg ustaljenih preventivnih higienskih ukrepov, strokovna skupina med drugim priporoča zračenje šolskih prostorov ob na stežaj odprtih oknih vsakih 20 minut v času ogrevalne sezone. V drugih obdobjih pa priporočajo, da so okna stalno odprta z upoštevanjem zunanjih dejavnikov. Ob tem so pripravili tudi priporočila za mehansko prezračevanje.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 9.008 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 2.402 okužb, kar je 9,4 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjenih 2.605 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 21.026. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 1.411.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, sta po podatkih Covid-19 Sledilnika 104 covidna bolnika, kar je 9 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 17 potrebuje intenzivno covid nego, 1 več kot dan prej (15 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 11 bolnikov na intenzivni covid negi je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 19 obolelih, odpustile pa 20 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 6 obolela za covidom-19. Od začetka epidemije sta skupaj umrla 6.732 bolnika s covidom-19.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 13 bolnikov (dan prej 15), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 3 obolele za covidom-19, odpustili so 5 prebolevnikov.

foto: pixabay