Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Se bodo obroki na kozjanskih šolah podražili? Koliko hrane šole zavržejo ter kakšno je mnenje vodstev šol o brezplačnem kosilu za vse?


Začenja se novo šolsko leto, s tem pa se v luči vedno večje draginje marsikomu poraja vprašanje, kako bo s cenami šolskih obrokov. Cene šolskih malic bodo po napovedih ministra za šolstvo Igorja Papiča ostale nespremenjene, saj bo vlada cene le-teh zamrznila.

Drugače je s cenami kosil, ki predstavljajo tržno dejavnost zavodov in jih šole oblikujejo same. Je pa bil v državni zbor vložen predlog zakona, ki predvideva brezplačen obrok za vse učence, ne glede na socialni status.

Pri vodstvih šol na Kozjanskem smo se pozanimali, za koliko se bodo zvišale cene obrokov ter kakšno je njihovo mnenje o brezplačnih obrokih za vse. Prav tako smo vprašali po količini zavržene hrane ter odstotku učencev, ki so deležni subvencioniranih kosil. Na večini šol zavržejo od 10 do 20 % pripravljene hrane, na nekaterih pa celo do 50 %. Število upravičencev do subvencioniranega kosila pa se na kozjanskih šolah giblje okoli ene tretjine vseh učencev.

Podražitev kosil šole za enkrat še ne napovedujejo

Na Osnovni šoli Rogatec se cena šolskih obrokov ne bo spremenila vsaj še septembra, vodstvo OŠ Rogatec pa še dodaja, da absolutno podpirajo brezplačne obroke za vse učence. Po natančni analizi, ki so jo opravili v zadnjem šolskem letu, zavržejo povprečno 50 % pripravljene hrane. Do brezplačnega kosila je bilo v preteklem šolskem letu upravičenih dobrih 33 % učencev, ki so bili prijavljeni na kosilo.

Na Osnovni šoli Kozje do podražitve prav tako ne bo prišlo, saj so ceno obrokov že zvišali junija letos za okoli 20 %. Glede brezplačnih kosil so mnenja, da bi bila seveda dobrodošla, se pa tukaj pojavi pomislek, ali bi bile vse šole, še posebej večje, to zmožne zagotavljati. Na šoli v Kozjem sicer zavržejo zelo malo pripravljene hrane, po njihovih ocenah okoli 10 %. V lanskem letu je bila do brezplačnega kosila upravičena slaba polovica učencev.

Tudi na Osnovni šoli Hruševec v Šentjurju še ne bo prišlo do podražitev obrokov, se pa tamkajšnjemu vodstvu brezplačno kosilo za vse učence ne zdi smiselno. Ena izmed glavnih težav se jim zdi logistika, saj so mnenja, da šole trenutno nimajo kapacitet v kuhinjah ter jedilnicah, da bi zagotovile dovolj kosil za vse učence, in v dovolj kratkem času. Po drugi strani pa so omenili tudi financiranje brezplačnih kosil, ki bi verjetno vodilo v osiromašenje obrokov, saj bi bila drugače šola v izgubi. “Finančno bi tak ukrep vsekakor precej prizadel tudi ustanoviteljico šol, to je občina.” je še dodal ravnatelj šole, Robert Gajšek. Na šentjurski šoli zavržejo okoli 20 % hrane, do subvencioniranega kosila pa je bilo v lanskem letu upravičenih okoli 35 % učencev.

Na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah v septembru prav tako še ne pričakujejo dviga cen vseh šolskih obrokov, vendar pa v prihodnosti zaradi draginje tega ne izključujejo. Trenutno je staršem za učence od 1. do 5. razreda za kosilo treba odšteti 1,93 evra, od 6. razreda naprej pa 2,09 evra. Glede predloga brezplačnih kosil za vse poudarjajo, da imajo učenci, ki izhajajo iz družin s težjim socialno-ekonomskim položajem, v šoli že zagotovljeno subvencionirano kosilo, šola pa prav tako ponuja možnost finančne pomoči Šolskega sklada. Pri uvedbi vsesplošnih brezplačnih kosil se poraja dilema o količini zavržene hrane, katera se na šmarski osnovni šoli trenutno giblje okoli 10 %. V lanskem šolskem letu je bilo do brezplačnega kosila upravičenih slabih 30 % učencev.

D. K.